Gemeente Capelle a/d IJssel

Enthousiasme voor Support beklonken in convenant

Foto: Peter Molkenboer

Project Support is volop in uitvoering. Door diverse organisaties en de gemeente Capelle aan den IJssel wordt enthousiast bijgedragen aan de doelstellingen van Support. Het draagvlak voor de uitgezette koers is groot en dat blijkt onder meer uit de bijdragen, die de deelnemende instellingen leveren aan de drie buurtnetwerken die Capelle rijk is: Schollevaar-Oost, de Hoven en de Molukkenbuurt. Om deze samenwerking te bekrachtigen en te vieren dat de buurtnetwerken inmiddels een jaar actief zijn, hebben de partijen op 19 februari een samenwerkingsconvenant ondertekend.

Support is een preventieproject dat zich richt op kinderen, jongeren en hun opvoeders in de Hoven, Schollevaar-Oost en de Molukkenbuurt. Wat opvalt, is dat de diverse instellingen nog steeds enthousiast meewerken aan Support. Het is belangrijk om dit enthousiasme vast te houden. De gemeente wil dat bereiken door resultaten zichtbaar te maken, zorg te dragen voor afstemming met andere beleidsterreinen en de doelgroep en uitvoerende organisaties te blijven betrekken bij de verdere planvorming en uitvoering.

Vangnet
Sinds 2003 zijn 16 projectonderdelen van Support in werking gezet. Een belangrijk voorbeeld hiervan zijn de drie buurtnetwerken, die een vangnet vormen voor jongeren die voorheen niet werden bereikt door hulpverleners. In de buurtnetwerken worden individuele jongeren en kinderen besproken. Organisaties krijgen hierdoor met elkaar de risicokinderen en -jongeren beter in beeld. Zo kunnen de professionals sneller preventief met de geconstateerde problemen aan de slag.

Door de sloop van een aantal flats in de Hoven is een deel van de doelgroep verhuisd naar andere wijken. Daarom is besloten de aanpak van Support ook te hanteren voor de Hoeken en de Wiekslag. Het betekent dus dat binnen het netwerk de Hoven ook voor deze buurten aandacht bestaat.

Eén jaar buurtnetwerken
De meeste projecten zijn inmiddels één jaar bezig en dat geldt eveneens voor de buurtnetwerken. Om voor continuïteit in de toekomst te zorgen, is het van belang dat de deelnemers van de netwerken zich ook contractueel hieraan willen binden. De gemeente is daarom erg blij, dat alle deelnemers het samenwerkingsconvenant hebben ondertekend.