'Next Generation' website van Ministerie van VWS nu live

Gebruik W3C webstandaarden zorgt voor betere toegankelijkheid, eenvoudiger beheer en lagere kosten

Amsterdam, 25 februari 2004 ­ Begin januari is de nieuwe website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport live gegaan. Dankzij de keuze voor webstandaarden en de vernieuwde backoffice kan de VWS-site (www.minvws.nl) tot de nieuwe generatie van websites worden gerekend. Door gebruik te maken van webstandaarden zoals die door het World Wide Web Consortium (W3C) zijn beschreven en het content management systeem R5.1 van Tridion is de VWS-website sneller en beter toegankelijk, gebruikersvriendelijker, en eenvoudiger te onderhouden. Ook zijn de beheer- en onderhoudskosten lager geworden. De nieuwe VWS-website is binnen de gestelde tijd gerealiseerd.

Door de inhoud van de presentatie te scheiden is het eenvoudiger en goedkoper de website aan te passen. De inhoud wordt in XML opgeslagen, terwijl de vormgeving is vastgelegd in stylesheets die steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. De webpagina's zijn hierdoor kleiner in omvang waardoor ze sneller op het scherm staan. Dit geeft een besparing op de te gebruiken bandbreedte. Ook is de site volledig toegankelijk voor de meeste browsers, zodat meer gebruikers de site kunnen bezoeken.

"Dankzij het gebruik van de W3C-webstandaarden en de Web Content Accessibility Guidelines kan de website beter voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid van DrempelsWeg", zegt Gerrit Berkouwer, webadviseur bij het Ministerie van VWS. "De webstandaarden zijn uitgebreid gedocumenteerd, zodat interne en externe ontwikkelaars weten waar ze aan toe zijn. Door de uniforme aanpak is (her)gebruik van content eenvoudiger mogelijk op toekomstige platforms en nieuwe technieken, zoals PDA's en mobiele telefoons. Bovendien is onze website voor mensen met een functiebeperking heel benaderbaar. Tevens is de informatie-uitwisseling met andere ministeries en departementen gemakkelijker geworden."

Het Ministerie van VWS maakt gebruik van het content management systeem Tridion R5.1 dat de website-content als teksten, afbeeldingen en PDF-documenten gestructureerd opslaat in XML. Via templates worden de webpagina's in het CMS opgebouwd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van XHTML 1.0 Transitional die de structuur van de site verzorgt, inclusief de inhoud vanuit het CMS. Voor de opmaak van de pagina's wordt gebruik gemaakt van Cascading Stylesheets. Een aparte print-stylesheet wordt gebruikt voor het printen van de webpagina's. Validatie-tools van het W3C worden toepgepast voor validatie van de XHTML-syntax en de stylesheets.

Over VWS
Zorg voor mensen in een gezonde samenleving is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorg voor ouderen en jongeren en voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Ongeveer 5000 ambtenaren van dit ministerie maken het overheidsbeleid op het terrein van de gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang en de sportbeoefening.

Over Tridion
Tridion is een Europese leverancier van geavanceerde software voor enterprise content-management. Tridions oplossing, Tridion R5, maakt een geïntegreerde aanpak mogelijk van alle bedrijfsinformatie en content. Content afkomstig uit verschillende bronnen, kan eenvoudig worden beheerd, bewerkt en verder gedistribueerd via uiteenlopende kanalen: van websites tot en met mobiele telefoons, PDA's of drukwerk. In diverse talen en voor verschillende doelgroepen, maar altijd met behoud van de corporate huisstijl. Tridions unieke 'single-sourcing'- en 'blueprint management'-functionaliteit biedt bedrijven een snelle en hoge return on investment op hun complexe content-managementinfrastructuren. Tot de klanten van Tridion behoren overheidsinstanties als Ministerie van Defensie, Politie, Belastingdienst, gemeente Nijmegen en provincie Noord Holland en multinationals als ABN Amro, Carrefour, Deutsche Telekom, Heineken en Unilever. Het hoofdkantoor van Tridion is gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf is verder aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en België. Daarnaast werkt Tridion samen met resellers in de rest van Europa, Midden-Oosten en Australië. Meer informatie kunt u vinden op www.tridion.nl.

Voor meer informatie
Tridion
Nynke Barenholz
020-2010500
nynke.barenholz@tridion.com

Willemijn Vader
Whizpr
0317-410 483
tridion(at)whizpr.nl