Waterschap Groot Salland

Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van explosieven in Deventer haven

24 februari 2004

Op het bedrijventerrein Bergweide in Deventer start begin mei de sanering van de waterbodem in de haven. De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) heeft de gemeente Deventer op basis van archiefonderzoek gerapporteerd dat het niet geheel is uit te sluiten dat een vliegtuigbom in de eerste havenarm ligt. De kans daarop wordt evenwel niet groot geacht.

Om te kunnen beginnen met de sanering stelt de gemeente Deventer een onderzoek in. Zij heeft aannemer KWS opdracht gegeven veldonderzoek uit te voeren. Hij voert dit onderzoek uit in de week van 1 tot en met 5 maart. Het onderzoek levert geen gevaar op. Vanaf een boot worden verstoringen in het aardmagnetisch veld gemeten. Er wordt niets de bodem ingedreven. Voor het onderzoek hoeven dan ook geen veiligheidsmaatregelen te worden genomen. Om het onderzoek niet te verstoren wordt de locatie wel zo veel mogelijk vrij gehouden. Dit betekent dat de openbare laad- en loswal tijdelijk vrij moet zijn. Mocht KWS explosieven aantreffen, dan wordt dit bekend gemaakt.

Verontreinigd slib
Bij de sanering wordt circa honderdduizend kubieke meter verontreinigd slib uit de havens gehaald. Daarnaast worden diverse voorzieningen in de haven vervangen. Het is de bedoeling dat het merendeel van de werkzaamheden eind 2004 is afgerond.Het waterschap Groot Salland is, in nauwe samenwerking met de gemeente en de provincie Overijssel, opdrachtgever voor deze werkzaamheden. Lees meer...