Gemeente Amersfoort

Uit budget grotestedenbeleid:
Extra geld voor leefbaarheid en veiligheid buurten en start Veiligheidshuis

datum: 24-02-2004

Amersfoort ontvangt dit jaar van het rijk een eenmalig bedrag van ruim EUR 228.000 voor de verbetering van de veiligheid en leefomgeving. Het geld komt uit het potje van Binnenlandse Zaken voor het grotestedenbeleid. Het college wil het grootste deel van het geld besteden aan maatregelen en activiteiten in de wijken Schuilenburg, Vermeerkwartier, Schothorst en Liendert. Betrokkenheid van de buurtbewoners staat daarbij voorop. Daarnaast trekt het college een bedrag uit voor de start van het Veiligheidshuis. In het Veiligheidshuis gaan politie, justitie, gemeente en maatschappelijke instellingen samen werken aan het voorkomen en terugdringen van overlast en criminaliteit.

Amersfoort is een van de 30 steden die vallen onder het grotestedenbeleid. Al deze steden krijgen dit jaar eenmalig een extra bedrag. Bij de besteding laat Amersfoort zich leiden door het eerder vastgestelde veiligheidsprogramma `Kiezen voor veiligheid' en de Wijkprogrammaboeken.

Kleinschalige en herkenbare verbeteringen in buurten Voor buurten in vier wijken is EUR 162.874 beschikbaar. Het gaat om de volgende buurten:

1. De Hoven en het Operaplein in Schuilenburg-Noord
2. De Ganskuijl in het Vermeerkwartier

3. De Plaatsen (maisonnettes) in Schothorst-Zuid
4. De Horsten in Liendert
Ondanks hun eigen karakter hebben de buurten een aantal kenmerken gemeenschappelijk. Zo is de kwaliteit van de openbare ruimte mager, voelen de bewoners zich onveilig en is de sociale samenhang gering. In de buurten is wel al sprake van voorzieningen of projecten die het mogelijk maken op korte termijn het gesprek met de bewoners over leefbaarheid en veiligheid aan te gaan.

Wijze van aanpak
In drie fasen zal aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurten worden gewerkt. De eerste stap is het in contact treden met bewoners en samen bepalen wat er moet en kan verbeteren. Dan volgt het daadwerkelijk uitvoeren, waarbij de bedoeling is dat de bewoners zelf een gedeelte van het werk doen. Vervolgens horen alle betrokkenen wat er is gebeurd en verbeterd.
Gezocht wordt naar nieuwe manieren om de betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving te vergroten. Het tot stand brengen van interculturele bewonersnetwerken die zich voor langere tijd willen inzetten voor de leefbaarheid in de buurt, wil de gemeente stimuleren. Daarnaast zullen politie, woningcorporaties, welzijnswerk, gemeente, bewoners en ondernemers samen moeten optrekken om succes te boeken.

Veiligheidshuis
De gemeente wil een sluitende aanpak van veelplegers, overlast veroorzakende personen met gecompliceerde problemen, criminele jongeren en risicojongeren. Die aanpak is enerzijds hard en repressief, maar anderzijds ook gericht op preventie, zorg en opvang. Het gaat om het bestrijden van geweld, maar ook om het tegengaan van overlast. "Het kan niet zo zijn", zo staat in de notitie, "dat vernielde bushokjes, afgerukte autospiegels, over het trottoir scheurende scooters of het uitschelden en mishandelen van voorbijgangers worden afgedaan als gebeurtenissen die nu eenmaal bij onze tijd horen".
Partijen die over informatie beschikken van criminele burgers moeten nauwer samenwerken.
Voor het Veiligheidshuis wordt gezocht naar een kantoorruimte in de directe omgeving van het politiebureau en het stadhuis. In het Veiligheidshuis werken politie, openbaar ministerie, gemeente, en organisaties als Kinderbescherming, Reclassering, Bureau Jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg samen aan de sluitende aanpak. Voor dit doel komt EUR 66.000 beschikbaar.