Gemeente Amersfoort

College stelt uitvoeringsprogramma Wegen en Groen 2003-2005 vast Verder werken aan kwaliteit openbare ruimte

datum: 24-02-2004

Het college wil extra geld inzetten voor het verder werken aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Het extra geld komt uit het Fonds Openbare Ruimte. In het uitvoeringsprogramma Wegen en Groen 2003-2005 staat beschreven hoe het geld wordt gebruikt voor groen, wegen en riolering. Het gaat daarbij om het op peil houden van het onderhoud en het vergroten van de kwaliteit van groen en wegen. Uitvoeringsprogramma 2003-2005
In 2000/2001 is een onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan is extra geld beschikbaar gekomen voor het onderhoud van de openbare ruimte. Deze extra financiële middelen lopen via het Fonds Openbare Ruimte. In het meerjaren uitvoeringsprogramma staat het programma op hoofdlijnen. Hier staat beschreven aan welke soorten activiteiten de extra middelen voor groen, wegen en riolering worden besteed. Daarnaast worden uit de normale onderhoudsbudgetten vele kleinere werken gedaan. De Stadspeiling 2003 liet zien dat bewoners tevredener zijn over de openbare ruimte dan 3 jaar eerder. Dat heeft ertoe geleid dat de gemeente het extra onderhoudsprogramma nu wil voortzetten. Criteria voor kwaliteitsverbetering
Het uitvoeringsprogramma is opgesteld aan de hand van een aantal voorwaarden ten aanzien van de kwaliteit van de openbare ruimte. De criteria hebben betrekking op veiligheid, het voorkomen van kapitaalvernietiging, hoofdinfrastructuur/hoofdgroenstructuur, prioriteitswijken en netheid. Ook speelde mee wat uit de gesprekken met de buurten is gekomen. Bij de programmering van projecten die uit de reguliere budgetten worden betaald, streeft men naar een structurele, gebiedsgerichte en samenhangende aanpak om "postzegelwerk" te voorkomen.
Wegen
De afgelopen jaren waren de civiele werken geconcentreerd op de hoofdinfrastructuur. Nu deze goeddeels op orde is, vindt dit jaar een verschuiving plaats naar wijkonderhoud. Dit biedt mogelijkheden om aan te sluiten bij de directe woonomgeving van burgers. Dit jaar worden uit het fonds onder andere de Bosweg, Bieshaar-Noord en Schuilenburgerweg aangepakt.
Groen
De middelen voor groen worden in eerste instantie ingezet voor onderhoud en herinrichting van boombeplanting. Daarna richt het programma zich meer op heesterbeplanting, speelvoorzieningen en grasvegetaties.