Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Eerste VraagWijzer-loket van Amsterdam komt in de Rivierenbuurt

25 februari ondertekenen partijen samenwerkingsovereenkomst. Eerste VraagWijzer-loket van Amsterdam komt in de Rivierenbuurt

Inwoners van de Rivierenbuurt uit alle leeftijdsgroepen kunnen straks voor informatie, advies en verwijzing terecht bij één loket voor Zorg en Welzijn. Dit eerste Amsterdamse VraagWijzer-loket, dat VraagWijzer Rivierenbuurt gaat heten, is een samenwerkingsproject van Stichting Ouderenzorg Rivierenbuurt, Stichting Zuid, Wijkopbouworgaan Rivierenbuurt, Alcides en stadsdeel ZuiderAmstel. Op woensdag 25 februari ondertekenen deze partijen een overeenkomst waarin is vastgelegd dat zij minimaal voor de periode van één jaar door de inbreng van personeel, materiële voorzieningen en/of financiën bijdragen aan de exploitatie van VraagWijzer Rivierenbuurt. Stadsdeelwethouder Duco Adema: "Ik ben heel tevreden dat het VraagWijzer-loket er nu daadwerkelijk gaat komen. Zonder de grote en constructieve inzet van de samenwerkende partijen was dit nooit zo snel gelukt."

Nog voor de zomer open
VraagWijzer Rivierenbuurt opent nog voor de zomer zijn deuren in het gebouw van het Wijkopbouworgaan, Rijnstraat 115. Op termijn verhuist VraagWijzer Rivierenbuurt naar het nog te bouwen dienstencentrum op de plek van de voormalige Thomas van Aquinokerk, eveneens in de Rijnstraat. In de nabije toekomst start stadsdeel ZuiderAmstel ook in Buitenveldert een VraagWijzer-loket.

Vraag burger staat centraal
VraagWijzer Rivierenbuurt richt zich op alle inwoners van het stadsdeel in het algemeen en in het bijzonder op groepen die extra ondersteuning nodig hebben. Centraal staat de vraag van de burger. Die hoeft met de komst van VraagWijzer Rivierenbuurt niet langer onnodig van de ene uitvoeringsorganisatie naar de andere, maar kan op één locatie, telefoonnummer en e-mailadres terecht. Doordat aanbieders in de `backoffice' van dit loket nauw samenwerken, wordt gegarandeerd dat de informatie- en hulpvragers ook tijdig (kortere wachttijden) en passend worden bediend. Bij de start wil VraagWijzer Rivierenbuurt zich richten op het geven van informatie, het verhelderen van de vraag en het geven van onafhankelijk advies over alle beschikbare diensten en producten op het gebied van zorg en welzijn - en voorzover hieraan gerelateerd - op het gebied van wonen en inkomen. Waar mogelijk en gewenst zal VraagWijzer Rivierenbuurt ook de doorverwijzing naar uitvoerende organisaties verzorgen.

Zorgkantoor Amsterdam en Ouderenadviesraad
Zowel het Zorgkantoor Amsterdam als de Ouderenadviesraad van ZuiderAmstel zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de invulling en oprichting van VraagWijzer Rivierenbuurt. Het Zorgkantoor Amsterdam heeft bovendien een startsubsidie verstrekt. Eveneens hebben zich naast de hierboven genoemde `dragende partijen', meerdere organisaties gemeld die op uiteenlopende manieren willen participeren in VraagWijzer Rivierenbuurt.
De ontwikkeling van VraagWijzer Rivierenbuurt sluit ook aan bij stedelijke ontwikkelingen om binnen één loket samenhangende diensten te integreren op het brede terrein van zorg, welzijn en wonen zodat burgers klantgericht en klantvriendelijk worden geholpen. VraagWijzer Rivierenbuurt is in het zogeheten Bestuursakkoord tussen de centrale stad en de stadsdelen dan ook aangewezen als pilot-project voor de rest van de stad. De ondertekening vindt plaats bij het Wijkopbouworgaan, Rijnstraat 115, om 11.30 uur.