Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam



Na uitspraak rechter in kort geding
ZuiderAmstel hervat werkzaamheden Martin Luther Kingpark

Op donderdag 19 februari jl. heeft de Amsterdamse rechtbank uitspraak gedaan over de werkzaamheden in het Martin Luther Kingpark. Het kort geding was aangespannen door een van de omwonenden van het park, de heer R.H. Woltjer. Reden voor het kort geding was de veronderstelling dat het stadsdeel tijdens de werkzaamheden onzorgvuldig omging met de bomen in het park.
Eind november vorig jaar hebben Woltjer en het stadsdeel ingestemd met inschakeling van een boomconsulent. Na inspectie van het park is hij (na overleg met groendeskundigen van beide partijen) tot een rapport is gekomen met daarin onder meer opgenomen de "tien boomgeboden". Het stadsdeel ZuiderAmstel onderschrijft deze tien geboden ten volle. ZuiderAmstel stelt - los van het gebruikelijke toezicht - een Groenwacht aan om de geldende regels nog strakker te handhaven. In het kort geding is aan de orde gekomen dat ZuiderAmstel geen vergunningen heeft voor onderdelen van de herinrichting van het park, te weten de muur aan de noordzijde, de zonnehelling en betonnen zitelementen. Woltjer vordert dat de werkzaamheden in het park stilgelegd worden totdat de bestuursrechter beslist heeft over het bezwaar tegen de verlening van de bouwvergunning voor de muur en over de vraag of de zonnehelling en zitrand vergunningplichtige bouwwerken zijn.
De rechter heeft daarover anders beslist: immers, zolang de muur er nog niet staat lijkt het praktisch onmogelijk daar een helling tegenaan te leggen. Voor zover het om de helling gaat heeft Woltjer dus nog de tijd om een handhavingverzoek in te dienen en tegen de weigering daarvan bezwaar te maken. In zijn vonnis heeft de rechter tenslotte meegewogen dat dit kort geding kennelijk nodig was om het uiteindelijke resultaat van een boomvriendelijke werkwijze te bereiken. Om laatstgenoemd argument zullen de proceskosten door de partijen worden gedeeld.