Vlaamse overheid

Vlaams minister van ontwikkelingssamenwerking Jef Tavernier (Groen!) investeert 613.000 in de aids- bestrijding op het Zuid-Afrikaanse platteland. Hij heeft dat vandaag in de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat bekend gemaakt. Minister Jef Tavernier is momenteel op werkbezoek in Zuid-Afrika. Volgende week trekt zijn delegatie naar Mozambique.

De aids- en HIV-epidemie is een echte nationale ramp in Zuid-Afrika. Vlaams minister van
ontwikkelingssamenwerking Jef Tavernier (Groen!) zegt nu zijn steun toe aan het organiseren van vrijwillige aids- testen in Zuid-Afrikaanse landelijke gebieden. "Het systeem van vrijwillige aids-testen is hier, op het Zuid- Afrikaanse platteland, nog niet ingeburgerd. Vlaanderen wil daar aan verhelpen. Ontwikkelingssamenwerking draait om het geven van een toekomst aan de mensen hier in het Zuiden."
In eerste instantie zullen met steun van Vlaams geld, mensen en middelen, die gebieden in Zuid-Afrika geïdentificeerd worden waar nog geen vrijwillige aids- testen gebeuren.
"We willen investeren in het opleiden van lokale mensen tot aids-consulent," verklaart minister Jef Tavernier tijdens zijn bezoek aan een aids-centrum in Vrijstaat. "Het project waarin Vlaanderen investeert, focust op jongeren. Nu de Zuid-Afrikaanse regering besloten heeft massaal therapie ter beschikking te stellen tegen aids is het informeren van deze doelgroep van primordiaal belang."

Naar schatting een vierde van de bevolking van Zuid- Afrika heeft aids of is HIV-positief. "In de provincie Vrijstaat ligt het cijfer nog hoger," weet minister Jef Tavernier. "Hier is meer dan 30% van de bevolking geïnfecteerd met aids of HIV. Vooral de jongeren tussen de 20 en 30 jaar is er het slachtoffer van. Vlaams ontwikkelingsgeld dat daaraan tracht te verhelpen, is goed besteed. Misschien is het maar een druppel op een hete plaat. Maar elke druppel telt."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---