Ingezonden persbericht


Reactie Stichting De Noordzee op persbericht van Verkeer en Waterstaat van 25/02/04

Persbericht 25 mei 2004

Riool en regen veroorzaker vies zwemwater Noordzee

Utrecht 25 februari 2004 - In zomers waarin het veel regent zijn riooloverstorten langs de kust de belangrijkste oorzaak van de matige zwemwaterkwaliteit van de Noordzee. Volgens Stichting De Noordzee bevestigd het vandaag gepubliceerde onderzoek van Rijkswaterstaat aan dat sanering van die overstorten op korte termijn nodig is. De organisatie bepleit dit al jaren.

Stichting De Noordzee hecht aan schoon en veilige water voor badgasten en waterrecreanten. Op een aantal plaatsen langs de kust, waaronder Den Haag en Egmond, komt na een flinke regenbui rioolwater direct in zee terecht. Stichting De Noordzee wil dat dit water in de nabije toekomst gezuiverd wordt, zodat zwemmers schoon en veilig kunnen recreëren.

Vorige week hebben Stichting De Noordzee en de ANWB een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer. Daarin stellen zij dat overheidsbeleid achterblijft en dat ook waterbeheerders problemen voor zich uit schuiven. Zij proberen de oorzaak bijvoorbeeld te leggen bij badgasten, zeilers of vogels. Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt nu dat de grootste problemen wel degelijk bij riooloverstorten en waterzuiveringsinstallaties te liggen. Zolang deze niet gesaneerd zijn blijft de waterkwaliteit langs de kust afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt.

Meer informatie: Eddy van Well (Stichting De Noordzee), 030 - 2340016

Zie ook persbericht van St. De Noordzee over riooloverstort Den Haag (sept. 2003): http://www.noordzee.nl/waterkwaliteit/frpersbericht_riool_scheveningen.html

Zie persbericht Verkeer en Waterstaat van 25 februarie 2004 Onderzoek van zwemwater langs kust vraagt om vervolg (categorie: overige) http://www.minvenw.nl/cend/dco/nieuws/cgi-bin/nieuws.pl?arch_srcID=2162&id=1