Politie Twente

Persberichten Politie Twente 25 februari 2004

Uitzending "Onder de Loep"

Donderdagavond de 26e februari, uitzending van het opsporingsprogramma "Onder de Loep" van RTV Oost, de Twentse zaken

Twente

Donderdagavond 26 februari is er weer een uitzending van het maandelijkse opsporingsprogramma "Onder de Loep" van RTV Oost. Het opsporingsprogramma waarin politie en justitie de hulp vragen van de kijkers bij het oplossen van een aantal zaken. Naast een tweetal zaken uit de regio IJsselland, komen ook twee "Twentse" zaken in beeld. De hulp wordt gevraagd bij een aanranding in Enschede op donderdag 12 februari jl. en bij een overval op een woning in Mariaparochie op woensdag 4 februari. De aanranding vond donderdag de 12e om ongeveer 00.15 uur plaats. Een 20 jarige Enschedese liep vanuit de Enschedese binnenstad via de Haaksbergerstraat naar huis. Bij de bank op de hoek van de rotonde met de Haaksbergerstraat wordt zij achtervolgd door een man, die haar even tevoren zijn geslachtdeel toonde. De man heeft haar vast gegrepen en betaste haar. Zij wist los te komen en te vluchten. Met een reconstructie en een goede beschrijving van de dader wordt de aandacht voor deze zaak gevraagd. Op woensdag 4 februari, omstreeks 18.45 uur is in haar woning in Mariaparochie een vrouw overvallen door een onbekende man. Er is een goed signalement van de dader en een compositietekening wordt getoond.

Aanhouding n.a.v. onderzoek

15 jarige jongen aangehouden n.a.v. onderzoek aangiften openbare schennis en aanrandingen

Haaksbergen

Naar aanleiding van de poging tot beroving zoals in het hieronder cursief afgedrukte persbericht wordt omschreven, is een onderzoek gestart. Het viel de politiemensen op dat het signalement van de toen aangehouden 14 jarige jongen, veel gelijkenis vertoonde met opgegeven signalementen door slachtoffers van aanrandingen en openbare schennis. In de periode eind augustus tot half november 2003, werden in Haaksbergen zes aangiften gedaan van aanrandingen en drie van het plegen van openbare schennis, allemaal in Haaksbergen of directe omgeving gepleegd, ten opzichte van vrouwen uit Haaksbergen. In alle gevallen vertoonde het signalement van de dader veel overeenkomsten en een intensief onderzoek werd ingesteld. Naar aanleiding hiervan werd op dinsdagmorgen 24 februari met toestemming van de officier van justitie deze jongen, die thans 15 jaar is, aangehouden en later op de dag in verzekering gesteld. Hij is voor verder onderzoek opgesloten en zal vrijdag de 27e februari bij justitie worden voorgeleid. (bps: 03-129813)

Poging beroving

Mevrouw slaat overvaller met hondenriemen van zich af.

Haaksbergen

Donderdagmiddag 25 september, omstreeks 13.25 uur, kwam een 45 jr. Haaksbergse mevrouw aan het politiebureau in haar woonplaats. Zij vertelde dat ze even daarvoor op de Grintenbosweg in Haaksbergen is overvallen door een jongen. Zij had haar twee honden uitgelaten in het wandelgebied aan de Grintenbosweg, toen ze van achteren door een jongen was aangevallen. Door met de twee hondenriemen die ze in haar hand hield van zich af te slaan, kon ze de overvaller verjagen. Wel herkende ze de jongen toen de capuchon, die hij over zijn hoofd had getrokken, bij de worsteling afviel. De jongen rende weg via de spoorlijn. Direct werd door de politiemensen een bezoek gebracht aan de ouderlijke woning van de jongen. Hier werd hij, een 14 jr. aangetroffen en aangehouden. Hij bekende onmiddellijk de vrouw te hebben willen overvallen. Aan het bureau is een verklaring van hem opgenomen en vandaag, vrijdag de 26e, zal met justitie worden overlegd wat er met de 14 jr. moet gebeuren. (bps: 03-126517)

Aanrijding met letsel

Fietster verleend geen voorrang aan automobilist en moet naar het ziekenhuis

Haaksbergen

Dinsdagavond 24 februari om ongeveer 21.00 uur wordt een aanrijding met letsel gemeld op de Nijverheidsstraat in Haaksbergen. Een 16 jr. meisje uit Haaksbergen fietste over het fietspad van de Nijverheidsstraat. Bij een fietsoversteekplaats, vlak bij de Albert Cuyplaan, verleende zij geen voorrang aan een 31 jr. automobilist uit Enschede. Zij werd met onbekend letsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede. (bps: 04-023445)

Gestolen auto terecht

Gestolen auto teruggevonden, twee jongen jongens hebben er mee rondgereden

Haaksbergen

Zoals dinsdag de 24e reeds in een persbericht gemeld, was maandagmiddag de 23e door de 62 jarige, uit Aalten afkomstige eigenaar van een groene Citroen Xsara aangifte gedaan van diefstal van deze auto. De auto was maandagmiddag ontvreemd vanaf de parkeerplaats bij zwembad "De Wilder" aan de Scholtenhagenweg in Haaksbergen. Dinsdagmorgen de 24e werd door personeel van een kinderboerderij aan de Scholtenhagenweg doorgegeven dat deze auto daar stond. Auto werd inderdaad aangetroffen met afgesloten portieren en schade aan de voorbumper. Een getuige had dinsdagavond twee jongens met die auto bij de kinderboerderij gezien, terwijl er over het terrein van de boerderij werd gereden. Een andere getuige vertelde dat de auto met twee jonge jongens ook op het parkeerterrein van een winkel aan de Industriestraat in Haaksbergen was geweest. De jongens werden niet ouder dan 14 tot 15 jaar geschat. Deze getuige vertelde ook nog dat op dit parkeerterrein een man het kenteken van de auto nog had genoteerd omdat men voor brokken vreesde. De politie wil graag in contact komen met deze man, omdat hij wellicht iets meer over de twee jongens kan vertellen. Een van de jongens had een donker gebreide muts met iets roods op zijn hoofd gehad. De auto is afgesleept voor verder sporen onderzoek en onderzoek naar de twee jongens zal worden voortgezet. De 62 jr. eigenaar van de auto is in kennis gesteld. (bps:04- 022772)

Poging tasjesroof

Jongen op fiets probeert tas te stelen van voetgangster, politie zoekt getuige

Enschede

Dinsdagmorgen 24 februari om ongeveer 10.15 uur liep een 54 jr. mevrouw uit Enschede over het voetpad langs de Noord Esmarkerrondweg in Enschede ter hoogte van het flat Het Lindenhof in de richting van de Gronausestraat. Van achteren werd ze benaderd door een fietser die probeerde haar schoudertas die ze stevig vast hield, van onder haar arm weg te trekken. Doordat zij de tas stevig vast had knapte een band en viel de tas op de grond. Zij zag kans de tas van de grond te pakken voordat de jongen dit deed. Zij begon hard te roepen waarop de jongen wegfietste richting Gronausestraat en rechtsaf sloeg. Een mevrouw die met een wandelwagen aan de overkant liep heeft mogelijk de overval gezien en kan wellicht iets over het signalement van de overvaller vertellen. De politie wil graag met haar in contact komen. Het gaat om een jongen van 16 tot 17 jaar in een groene jas. Door het rukken aan de tas heeft de 54 jr. wat letsel aan haar arm overgehouden. Een onderzoek wordt ingesteld. (bps:04-023079)

Ergerlijke mishandeling

Man mishandeld door drie knapen, waarschijnlijk blijvend oorletsel, politie zoekt getuigen

Enschede

Dinsdagmorgen 24 februari komt aan het afdelingsbureau Enschede-Noord een 22 jarige Enschedeer die verteld dat hij zaterdagmorgen de 21e op de Deurningerstraat in zijn woonplaats is mishandeld. Hij had om ongeveer 05.00 uur die zaterdagmorgen over de Deurningerstraat ter hoogte van de Kottendijk gelopen en was daar uitgescholden door drie Turkse knapen in het Turks. Omdat de 22 jarige wat Turks verstaat, riep hij iets in die taal terug, waarop de drie hem aanvielen en schopten en sloegen. De 22 jarige was hard beginnen te roepen waarop de drie op de fiets waren verdwenen richting de wijk Deppenbroek. Omdat hij in eerste instantie alleen maar wat blauwe oplekken aan zijn been constateerde, wilde hij geen aangifte doen. In de loop van het weekend had hij meer last van de linkerzijde van zijn hoofd gekregen en had zich dinsdagmorgen bij zijn huisarts gemeld die een scheurtje in het trommelvlies had geconstateerd. Het vermoeden bestaat dat de 22 jarige hier blijvend letsel aan over houd. De aangifte is nu opgenomen en de politie wil graag in contact komen met mensen die wellicht iets over de mishandeling kunnen vertellen of over de drie knapen die de mishandeling hebben gepleegd. (bps: 04-023130)

Ergerlijke mishandeling

Drie jongens / mannen mishandelen jongen die als verkeersdeelnemer hen voorrang geeft in hun auto

Enschede

Dinsdagmiddag 24 februari omstreeks 15.40 uur fietst een 18 jr. Enschedese jongen het winkelcentrum Stroinkslanden in Enschede uit met wat boodschappen. Bij de Zuid Esmarkerrondweg met de kruising met de Vasterdlanden stopt hij om een naderende auto over de Zuid Esmarkerrondweg voorrang te geven. Deze automobilist wijkt echter uit en komt in de berm terecht. Drie personen stappen uit en begonnen de jongen uit te schelden en sloegen en schopten hem omdat het zijn schuld zou zijn dat ze met de auto in de berm kwamen. De 18 jr. is zich echter van geen kwaad bewust, hij stond netjes te wachten. Toen meerdere personen op het tumult afkwamen stopten de drie met hun geweld en werd de fiets van de 18 jarige gepakt die met kracht op de grond werd gegooid en vernield. Twee dvd's en een schrijfblok die de 18 jr. net in het winkelcentrum had gekocht, werden uit een tasje van de fiets gepakt. De dvd's werden meegenomen en het schrijfblok werd in de bosjes gegooid. Hierop stapten de drie weer in de auto en reden weg in een donker blauwe Honda Accord. Het waren Nederlandse mannen / jongens van tussen de 18 en 20 jaar. De bestuurder droeg een poloshirt met verschillende gekleurde strepen. Uiteraard wil de politie ook graag in deze zaak in contact komen met getuigen die iets over de drie kunnen vertellen. (bps:04-023320)

Jan Camphuis.: 053-4555588


---- --