Ingezonden persbericht


Amsterdam, 25 februari 2004

Lufthansa optimistisch over 2004

Bedrijfswinst 2003 rond 30 miljoen euro door succesvol vierde kwartaal

Op basis van de voorlopige cijfers rapporteert Lufthansa een bedrijfswinst van ongeveer ¬ 30 miljoen voor het boekjaar 2003. De bedrijfswinst in het vierde kwartaal bedroeg ongeveer ¬ 180 miljoen. De netto schuldenlast werd met ongeveer ¬ 550 miljoen teruggebracht tot ¬ 600 miljoen. De kaspositie aan het einde van het jaar bedraagt ¬ 2,7 miljard.

Zoals aangekondigd bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van 2003 is de gekapitaliseerde goodwill, zoals die is opgenomen in de geconsolideerde balans, kritisch tegen het licht gehouden. Met het doel de balanspost te corrigeren voor gekende risico's, wordt ¬ 800 miljoen afgeschreven. Het grootste deel van die afschrijving, ¬ 700 miljoen, komt voor rekening van de deelneming in LSG Sky Chefs Group. Op grond hiervan rapporteert Lufthansa een nettoverlies van ¬ 980 miljoen. De Raad van Bestuur stelt daarom voor om geen dividend uit te keren.

De afschrijvingen gepleegd in 2003 komen niet ten laste van de liquide middelen en hebben daarom geen gevolgen voor de bedrijfsactiviteiten of de toekomstperspectieven van de Groep.

Zichtbaar herstel in 2004

De gegevens die nu beschikbaar zijn over het lopende jaar vertonen een positiever beeld dan vorig jaar om deze tijd. Dit geldt met name voor de intercontinentale routes. Als gevolg hiervan wordt de capaciteit opgevoerd en het aantal routes en bestemmingen in de zomerdienstregeling uitgebreid.

Het Europese verkeer vertoont daarentegen nog geen herstel. Om ook in dit segment een duurzame en winstgevende groei te bewerkstellingen wordt het programma dat zich richt op kostenbeheersing, efficiencyverbetering en productdifferentiatie consequent voortgezet.

Catering

De LSG Sky Chefs Group heeft met name te lijden gehad van een terugval in de Verenigde Staten. Een herstructurering en reorganisatie van de activiteiten vindt inmiddels plaats. Als gevolg daarvan zijn zo'n 8.000 banen geschrapt en is een aantal vestigingen gesloten. Een verdere kostenbesparing van ¬ 150 miljoen zal worden doorgevoerd. Lufthansa onderhandelt momenteel over verkoop van Chef Solutions dat kant-en-klaar maaltijden voor supermarkten en restaurants in de Verenigde Staten produceert.

Portefeuillemanagement

Het actieve portefeuillemanagement, gericht op versterking van de Lufthansa Groep, wordt voortgezet. Na de verkopen van GlobeGround en DHL maakte Lufthansa onlangs gebruik van de gunstige marktomstandigheden om een belang van 13,2% in Amadeus te verkopen.

"Na de enorme terugval in het luchtverkeer sinds 11 september, staat het Lufthansa concern er nu, dankzij een goede reactiesnelheid, in het internationale concurrentieveld beter voor en zal één van de winnaars zijn in het veranderingsproces in de luchtvaartbranche. Onze bovengemiddelde financiële kracht, strikte kostenbeheersing en uitstekende bedrijfsvoering maken het dan ook mogelijk om tegelijkertijd de balans ter herzien, te investeren in innovatieve producten en kansen die zich aandienen te grijpen", aldus voorzitter van de raad van bestuur en CEO van Lufthansa, Wolfgang Mayrhuber.

De presentatie van de jaarcijfers over 2003 vindt plaats op 25 maart 2004 in Frankfurt.

Zie ook: media.lufthansa.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Wouter Rutten, Van Luyken Communicatie Adviseurs

Telefoon (023) 540 04 24, Fax (023) 535 48 06

e-mail: rutten@vanluyken.nl