SYNTENS

Hoger opgeleiden versnellen het innovatieproces

De inzet van externe kennis via hoger opgeleiden in het mkb levert een versnelling van het innovatieproces. Dat blijkt uit de evaluatie van de KIM-regeling (Kennisdragers in het MKB) die onlangs verscheen in het verslag 'Het succes van KIM, Innovatiestimulering in het MKB'. Van 1998 tot 2002 implementeerden hoger opgeleiden hun kennis in het mkb en brachten met en bij ondernemers in Nederland innovaties tot stand.

Bij de ene ondernemer werd door de hoger opgeleide de logistieke organisatie verbeterd, waardoor het leveringsprobleem van het bedrijf werd opgelost. Anderen ontwikkelden een nieuw product of voerden een vernieuwing in het productieproces door. De gemeenschappelijke deler was het tot stand brengen van verbeteringen en het komen tot vernieuwing. Hoger opgeleiden hebben zo vorm en inhoud gegeven aan innovatie in het mkb.

Belang voor innovatie
Alle ondernemers die van de regeling gebruik hebben gemaakt, is na afloop gevraagd naar de resultaten van hun project. Bureau Bartels deed een uitgebreid onderzoek naar de effecten van KIM op korte en langere termijn. Bijna 90% van de ondernemers achtte de kennisdrager en het KIM-project van groot belang voor innovatie en wilde de KIM'er ook in hun bedrijf behouden. Meer dan de helft van de bedrijven is na het KIM-project weer met een nieuw innovatieproject van start gegaan. Ook de toename van de concurrentiepositie, de efficiency van de bedrijfsvoering, de groei van de omzet en de toename van het aantal werknemers noemden ondernemers als positieve neveneffecten.

Ontwikkeling innovatiestimulering
Het door Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers, ontwikkelde KIM-project startte in 1990 met een proefproject in Twente en Midden-Gelderland. Het doel van dit project was actuele kennis uit het hoge onderwijs over te dragen aan bedrijven en daarmee de concurrentiepositie van deze bedrijven te versterken. De bedrijven ontvingen naast begeleiding van een Syntens-adviseur, een loonkostensubsidie voor het aanstellen van de hoger opgeleide (de kennisdrager).
Het Ministerie van Economische Zaken is door het succes het project landelijk gaan financieren. In 2002 kwam de KIM-regeling ten einde. De ervaringen met KIM dienen als inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van innovatiestimulering.