B EN W BERICHTEN 2004 - 7 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 24 FEBRUARI

Algemene Zaken

(24-02) Op uitnodiging van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit legt wethouder Bolsius (Wijken en Buitenruimte) op 7 en 8 april a.s. een werkbezoek af aan Parijs. Het bezoek vindt plaats in het kader van het grotestedenbeleid en staat in het teken van het verbeteren van het groen in en om de stad.

(24-02) Het College heeft de jaarlijkse aanpassing van het presentiegeld van de leden van de planschadecommissie vastgesteld. De vergoeding bedraagt E 159, 35 (was E 154,56) per uur voor de voorzitter en E 146,75 (was 142,34) voor de overige leden.

(24-02) Het College heeft besloten dat de burgemeester op 16 april de 10e Rotterdam-Maaskant zal uitreiken in de Burgerzaal van het stadhuis. De jury 2003 van de Stichting Rotterdam Maaskant heeft drie jonge architecten van het Belgische Bureau 51 N4E uit Brussel voorgedragen als winnaars van deze prijs voor jonge architecten.

(24-02) Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met een bezoek van vertegenwoordigers van de Europese Commissie op 21 juni aan Rotterdam. De burgemeester zal hierbij een toelichting geven op de grootstedelijke problematiek. Tevens zullen de vertegenwoordigers een boottocht door de haven maken.

(24-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de kandidaatstelling van de gemeente Rotterdam voor het organiseren van de jaarlijkse Civitas Forum bijeenkomst die dit jaar in het teken staat van Mobility Culture. Het Civitas Forum wordt georganiseerd op initiatief van de Europese Commissie en is gericht op kennisuitwisseling tussen Europese steden en de realisatie van duurzame verkeers- en vervoersmaatregelen. In Rotterdam staat het subsidieprogramma bekend onder de naam TELLUS.

Het College stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de 5%-award op 21 april 2004.

Beleid

(24-02) Het College heeft besloten het (voorontwerp)bestemmingsplan 'Beneluxster-oostzijde' in procedure te brengen en de directeur dS+V te machtigen om de inspraakprocedure te verzorgen en om het overleg ex artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening te voeren. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Eemhaven, het oostelijk deel wordt begrensd door de Groene Kruisweg. De zuidelijke plangrens wordt gevormd door de gemeentegrens van Rotterdam en Albrandswaard tussen de Groene Kruisweg en de deelgemeente Hoogvliet. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door het sneltramtracé van de Calandlijn nabij de Beneluxster, de kruising van de autosnelwegen A4 en A15. Het is de bedoeling de bestemmingen globaal te regelen en daarbij de nodige flexibiliteit in te bouwen. Daarbij zal geen afbreuk worden gedaan aan de rechtszekerheid voor burgers en bedrijven.

(24-02) Het College zal de Raad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Endeldijk/Kerstendijk, zodat na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op Ruimtelijke Ordening, de bouw van een woongebouw en tien eengezinswoningen mogelijk is. Vestia heeft een plan ingediend voor het bouwen van tien eengezinswoningen (zogenoemde stadswoningen) en een woongebouw in zeven bouwlagen. Op de begane grond van dit woongebouw zullen een garage en een buurtvoorziening (het zogenoemde Atriumgebouw) worden gerealiseerd. Op de eerste tot en met de zesde verdieping komen 66 appartementen. De bouwlocatie bevindt zich aan de Endeldijk/Kerstendijk in de wijk Hordijkerveld in IJsselmonde.

(24-02) Het College zal de gemeenteraad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Putsebocht 21, zodat na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, een uitbreiding met 18 lokalen mogelijk wordt van de daar gevestigde VMBO-school. De uitbreiding is nodig om de verplaatsing van een deel van het Olympuscollege van de Hillevliet naar de Putsebocht mogelijk te maken.

(24-02) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Groene Kruisweg, voorlopig 51, zodat na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van een 85 meter hoge woontoren (het Oosterbaken) mogelijk wordt. Omdat, naar verwachting, de procedure niet zal zijn afgerond voordat het geldende voorbereidingsbesluit is verstreken, is een nieuw voorbereidingsbesluit noodzakelijk.

(24-02) Het College zal de Raad voorstellen opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Noorder Kerkedijk in IJsselmonde voorlopig genummerd 28 - 35. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, is dan de bouw van een appartementencomplex van 45 woningen, 9 eengezinswoningen en een parkeergarage mogelijk.

(24-02) Het College zal de gemeenteraad voorstellen opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen in de Zierikzeebuurt in Pendrecht (begrensd door Slinge, Dreischorstraat, Oldegaarde, Ellemeethof en Schuddebeursstraat), zodat na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van 78 appartementen voor ouderen en 28 eengezinswoningen door De Nieuwe Unie, mogelijk wordt.

(24-02) Het College heeft het Raadsvoorstel tot het aangaan van de gemeenschappelijke regeling Grondbank RZG Zuidplas, vastgesteld. Nadat alle deelnemers besloten hebben de gemeenschappelijke regeling aan te gaan, kan de gemeenschappelijke regeling naar verwachting in april 2004 in werking treden. Naast Rotterdam zijn dat de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan de IJssel, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkappele. Ook heeft het College besloten tot vaststelling van de gemeenschappelijke regeling Grondbank RZG Zuidplas. De grondbank heeft met name tot doel om binnen het rechtsgebied van de Grondbank in de Zuidplaspolder, gronden te verwerven, tijdelijk te beheren en vervolgens door te leveren om nieuwe bestemmingen te realiseren.

(24-02) Het College heeft een machtiging afgegeven tot het binnentreden van een woning aan de Bonaventurastraat. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van dit illegale logement is geen gevolg gegeven.

(24-02) In het licht van de kerntakendiscussie bij de politie, beëindigt de verkeerspolitie per 1 maart 2004 de ontheffingverlening exceptionele transporten. Het gaat hier om de ontheffing voor transporten die groter en zwaarder zijn dan de wettelijk toegestane maxima voor openbare wegen. De ontheffingsverlening wordt daarom nu door de gemeente Rotterdam gemandateerd aan de Dienst Wegverkeer (RDW), die dit nu al voor 85% van alle gemeenten doet. Bovendien wordt de ontheffingsverlening binnenkort een wettelijke taak voor de RDW. Voor ontheffingen voor transporten boven bepaalde grenswaarden, zal de RDW voorafgaand toestemming van de gemeente moeten krijgen. Hiervoor krijgt Gemeentewerken een mandaat van het College.

(24-02) Het College heeft ingestemd met een brief, gericht aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, waarin wordt verzocht de procedure tot grenswijziging van de gemeente op te starten. De procedure tot grenswijziging is noodzakelijk voor de realisatie van de Tweede Maasvlakte.

(24-02) Burgemeester en wethouders hebben besloten de verkeersregeling op het kruispunt Boompjes-Erasmusbrug aan te passen. Uit een proef is gebleken dat de aanpassing positieve effecten heeft op het autoverkeer en beperkte gevolgen voor de tram. Komende maanden wordt onderzocht of ook op andere kruispunten de verkeersregeling op deze manier kan worden aangepast. Met deze besluiten wil het College de doorstroom van het verkeer op de hoofdroutes in de stad verbeteren en zo de bereikbaarheid van de stad vergroten.

(24-02) Het College is akkoord gegaan met fase 1 van het Actieplan Sportclusters waarin een onderzoek wordt verricht naar het gebruik van grotere veldsportcomplexen in de stad. Het is bedoeling de sportcomplexen de komende jaren geleidelijk te transformeren in zogenoemde sportclusters, waardoor sportvelden intensiever en multifunctioneel gebruikt worden. De plannen voor vier bestaande veldsportcomplexen worden uitgewerkt, te weten Varkenoord, Boszoom, Vreelust en Poel Langenrakpark/Neptunus.

(24-02) In het kader van het Internationaal Cultuurbeleid heeft het College een eenmalige subsidie verleend aan de stichting Art Rotterdam. Het betreft een bijdrage in de kosten van de organisatie van een cultureel programma rondom de kunstbeurs Art Rotterdam voor curatoren uit Europa en de Verenigde Staten. De kunstbeurs vindt eind februari voor de vijfde maal plaats en krijgt voor het eerst een internationaal karakter.

Het College heeft kennis genomen van de rapportage Nadere economische analyse van de voorgestelde verruiming van het openingsregime van Rotterdam Airport. Da analyse is uitgevoerd door prof. dr. H Schenk in opdracht van het College. Het College heeft tevens kennisgenomen van de uitkomsten van het bestuurlijk overleg inzake Rotterdam Airport op 18 februari 2004. Een en ander wordt ter kennis gebracht van de staatssecretarissen van V&W en VROM. Zij worden verzocht bij de besluitvorming rekening te houden met de rapportage en de resultaten van de laatste consultatieronde met de besturen van de regiogemeenten.

Middelen en Control

(24-02) Het College heeft een medewerker van Gemeentewerken wegens ernstig plichtsverzuim, voorwaardelijk disciplinair ontslag verleend.

(24-02) Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om de per 1 januari 2004 de verordening Voorzieningen verhuiskostenvergoeding van collegeleden te wijzigen. Wethouders die in verband met hun benoeming verplicht zijn naar Rotterdam te verhuizen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van reis, pension- en verhuiskosten die de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog moet vast stellen in een regeling.


---- --