NIERSTICHTING NEDERLAND

Tekort aan kinderurologen leidt tot te lange wachtlijst

Nierstichting werkt met Erasmus MC aan oplossing

Bussum, 25 februari 2004 - De Nierstichting gaat een deel van de opleidingskosten financieren voor een kinderuroloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarnaast laat de stichting een onderzoek uitvoeren naar ontwikkelingen in de kinderurologie. Op deze manier hoopt de Nierstichting bij te dragen aan een oplossing voor het landelijk tekort aan kinderurologen en de daaruit voortvloeiende wachtlijstproblemen. Dit past in het streven van de Nierstichting het aantal dialyse-afhankelijke patiënten terug te dringen.

Urineweginfecties en aangeboren afwijkingen aan de urinewegen komen niet vaak voorbij jonge kinderen. Maar omdat dergelijke aandoeningen kunnen leiden tot chronische nierschade, is het van groot belang dat urineweginfecties tijdig worden herkend en behandeld. Omdat de Nierstichting de wachtlijsten voor kinderen met deze aandoeningen zoveel mogelijk wil beperken, is ze de samenwerking aangegaan met het Erasmus MC in Rotterdam.

De wachtlijsten voor de opvang en behandeling van kinderen met urologische problemen dreigen in Rotterdam onaanvaardbaar hoog te worden. Het Erasmus MC heeft op korte termijn echter onvoldoende budget om een extra kinderuroloog op te leiden. Gezien de urgentie van het probleem heeft de Nierstichting daarom voorgesteld de helft van de kosten voor de opleiding van een extra kinderuroloog in Rotterdam te betalen. Het Erasmus MC zorgt zelf voor de andere helft. De Nierstichting koos voor het Erasmus MC in Rotterdam omdat dit een goede basis biedt voor de opleiding tot kinderuroloog. Zo heeft het ziekenhuis een speciale kinderurologische onderzoekslijn obstructieve uropathie en infectiepreventie die sterk is gericht op het voorkomen van nierschade bij kinderen.

Om in de toekomst tijdig te kunnen inspelen op wachtlijstproblemen, laat de Nierstichting bovendien een onderzoek uitvoeren naar ontwikkelingen in de kinderurologie. Hiervoor is opdracht gegeven aan onderzoeksbureau Compliance Consult.

Het voorkomen van nierschade bij jonge kinderen is een van de huidige speerpunten van de Nierstichting. In overleg met kinderurologen en kindernefrologen werd het meerjarenprogramma Opsporing Verzocht opgesteld, dat in april 2003 is gestart en per 1 januari 2004 werd geïntegreerd in het programma Preventie & Voorlichting. De Nierstichting wil daarmee de opsporing en behandeling van urineweginfecties bij jonge kinderen bevorderen om eventuele nierschade te voorkomen. Het uiteindelijk doel is te zorgen dat het aantal dialyse-afhankelijke patiënten vermindert. Preventie & Voorlichting richt zich via deze projecten in eerste instantie op artsen. Daarnaast ontwikkelt de Nierstichting voorlichtingsmateriaal voor ouders van jonge kinderen, gericht op herkenning van urineweginfecties. Een snelle, goede diagnose en een adequate behandeling van urineweginfecties kan het leed bij kinderen én ouders beperken, en in de toekomst wellicht het aantal mensen met nierfalen verminderen.

Noot voor de redactie,