Gemeente Dongen


Gemeente vervult rol van pro-actief regisseur ouderenzorg 25-02-2004 13:16
College presenteert integrale visie op ouderenzorg De toekomstige ontwikkelingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen in Dongen zijn integraal verwoord in een beleidsnota Ouderenzorg. Deze speelt in op ontwikkelingen zoals de sterk toenemende vergrijzing en het langer zelfstandig blijven wonen van ouderen. In de nota is tevens een actieplan opgenomen. De gemeente vult hiermee haar regierol op het gebied van integrale ouderenzorg op een pro-actieve wijze in. Wethouder Piet Panis toont zich tevreden met de nota, genaamd Senioren in Dongen: Lente in de herfst: De nieuwe initiatieven in de nota bieden mensen de gelegenheid om als het ware de herfst van hun leven op een meer aangename wijze door te brengen. De nota sluit bovendien prachtig aan op een aantal lokale activiteiten, zoals het nieuwe zorgcomplex van De Volckaert en de bouw van woonzorgcomplexen.
Met de nota loopt de gemeente in de pas met de landelijke ontwikkelingen zoals het beperken van intramurale voorzieningen en de nieuwe Wet Maatschappelijke Zorg die in 2006 van kracht wordt. In 2001 stelde de raad al de woon/zorgvisie van de nota vast. Deze visie is nu geactualiseerd en samen met het onderdeel welzijn in de nota verwerkt. Belangrijkste conclusie is dat er op termijn voldoende woningen beschikbaar zijn voor senioren, net als voldoende zorgwoningen waar het leveren van intensieve zorg mogelijk is.

Wonen
Op het gebied van wonen wordt zorggedragen voor voldoende seniorenwoningen, verspreid over de wijken en kernen, die geschikt zijn (of te maken zijn) om een hoge mate van zorg in de thuissituatie te kunnen leveren. Ook worden er woonzorgcomplexen in de wijken gerealiseerd.
In 2004 wordt in Klein Dongen/Vaart een onderzoek onder senioren gehouden naar de haalbaarheid van een kleinschalige woonzorgcomplex. Ook worden er op korte termijn afspraken gemaakt tussen zorgaanbieders over selectiecriteria op zorgbehoefte bij toewijzing van zorgwoningen. De voorbereidingen voor de bouw van het woonzorgcomplex in s Gravenmoer starten nog dit jaar.

Zorg
Er moet een vraaggestuurd en integraal aanbod ontstaan van zorg- en dienstverlening voor ouderen. Als pro-actief regisseur ziet de gemeente er op toe, dat zorg door zorgleveranciers in de thuissituatie geleverd kan worden. Ook bevordering van de samenwerking tussen zorgleveranciers en corporaties is een belangrijk actiepunt.

Welzijn
Op het gebied van mobiliteit, sociaal netwerk en de hand- en spandiensten worden bestaande voorzieningen verder geoptimaliseerd. Uitgangspunt op het gebied van welzijn is dat de basisfuncties beschikbaar zijn en blijven, zoals o.a. de maaltijddienst, één alarmeringssysteem voor heel Dongen en een laagdrempelige informatieverstrekking. Dit laatste in de vorm van een informatie- en adviesbalie in de nieuwe Volckaert en door middel van ouderenadviseurs.