Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit der Diergeneeskunde

25 februari 2004

Deskundigen luiden de noodklok

Afrikaanse olifant dreigt aan eigen succes ten onder te gaan

Het gaat goed met de Afrikaanse olifant. In enkele Afrikaanse landen wordt de olifant zo goed beschermd, dat de populaties blijven groeien en te groot worden. De olifanten grazen de vegetatie in de wildparken weg, zodat er weinig te eten overblijft. Een massale sterfte van olifanten lijkt onontkoombaar. In een expertmeeting hebben eenentwintig deskundigen uit negen landen geadviseerd op korte termijn een deel van de olifantenpopulatie te doden of te verplaatsen. Op lange termijn moet anticonceptie een uitkomst bieden. De faculteit der Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht onderschrijft de conclusies en aanbevelingen.

De experts luiden de noodklok. In verschillende Afrikaanse landen worden de olifanten goed beschermd. Olifantenpopulaties groeien met 5 tot 10 procent per jaar. Alleen al in het Hwange National Park in Zimbabwe moet de populatie de komende drie jaar met 20.000 dieren worden gereduceerd, anders is een 'olifantenholocaust' onafwendbaar. Ingrijpen is noodzakelijk. Het verplaatsen van hele kuddes olifanten (translocatie) is een optie, maar er zijn teveel olifanten en er is te weinig ruimte elders. De enige realistische oplossing op korte termijn is het doden van olifanten.

Anticonceptie
Anticonceptie is op lange termijn de beste manier om de groeisnelheid van de olifantenpopulaties af te remmen. Er zijn al enige resultaten geboekt met vaccinatie. Vaccinatie van de vrouwtjes met specifieke eiwitten voorkomt de reproductie. Bij de mannelijke dieren blokkeert GnRH vaccin de spermaproductie en onderdrukt het de seksuele activiteit. Verder blijkt uit onderzoek dat het dominante mannetje de seksuele activiteit van de andere mannetjes onderdrukt. Onderzoek naar de onderliggende mechanismen zou een nieuwe manier van anticonceptie kunnen opleveren. Demografische modellen zouden kunnen helpen om de effecten van anticonceptie en translocatie te voorspellen.

Oproep
De betrokken onderzoekers roepen de internationale politiek op om zich sterk te maken voor het behoud van de ecosystemen in Afrika. Naast politieke wil, is financiële steun noodzakelijk voor uitdunnen en translocatie van de olifantenkuddes. Ook is geld nodig om effectieve manieren van geboortebeperking en demografische modellen verder te ontwikkelen. De expertmeeting 'Control of wild elephant populations' is gehouden op 7 en 8 november 2003, georganiseerd door de faculteit der Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht en gesponsord door Het Prins Bernard Natuurfonds.

Internet
Het rapport van de expertmeeting, de conclusies en de verslagen van de voordrachten staan op de website
http://elephantpopulationcontrol.library.uu.nl


Voor de redactie
Nadere informatie bij Mirjam Martens of Jacqueline van Winden, Communicatie faculteit der Diergeneeskunde, telefoon (030) 2534836, e-mail: communicatie@vet.uu.nl