Ingezonden persbericht


Utrecht, 25 februari 2004
Kwaliteit kinderopvang blijft gewaarborgd

De Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep) vindt dat de nieuwe Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) ruim voldoende waarborgen biedt voor goede kinderopvang. De branche Kinderopvang is in staat om ook zonder de gedetailleerde uitwerking van kwaliteitseisen in de Wbk goede opvang te garanderen.

De MOgroep - brancheorganisatie voor onder meer de kinderopvang - reageert hiermee op berichten van de AbvaKabo en oudervereniging BOinK die in een brief aan de Tweede Kamer lieten weten dat de versoepeling van regels voor kinderopvang zou leiden tot onverantwoord weinig groepsleiding voor de kinderen.

'De door De Geus voorgestelde versoepeling van de huidige te strakke regels geven de kinderopvang een kans om de flexibiliteit en de kwaliteit van de opvang verder te verhogen', zo vindt Sjef van Gennip, directeur van de MOgroep. 'Er komen meer mogelijkheden om de opvang aantrekkelijker te maken en de aandacht te verleggen van het voldoen aan soms onwerkbare regels en protocollen naar aandacht voor de opvang en het kind zelf.' De MOgroep is verheugd dat minister De Geus het vertrouwen in de branche Kinderopvang met haar deelt. De voorgestelde regelgeving doet recht aan de ontwikkeling van de afgelopen jaren naar een professionele branche.

Ruim twee jaar geleden kondigde de toenmalige staatssecretaris Vliegenthart al aan dat de in de maak zijnde Wbk basiseisen rond kwaliteit zou bevatten en dat een nadere detaillering hiervan via een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur slechts tijdelijk zou zijn.

'Het is een misverstand te denken dat de overheid zich zou terugtrekken uit de kinderopvang en dat er geen onafhankelijk toezicht meer zou zijn. Er blijven basiseisen in de Wbk staan die de kwaliteit van de opvang waarborgen. De kinderopvangondernemer moet verantwoorde kinderopvang bieden en moet zorgdragen voor een veilige en gezonde omgeving. Zijn beleid moet hierop ingericht zijn. De GGD krijgt de taak hierop toe te zien. Bovendien is de ondernemer verplicht de ouderbetrokkenheid te regelen. De wijze waarop de ondernemer de regels vormgeeft wordt straks overgelaten aan de ondernemer', aldus Van Gennip.

Certificering en regelgeving
Geheel vrijwillig heeft de branche een certificeringsstelsel ontwikkeld. Via een onafhankelijke toetsing kunnen kinderopvangorganisaties een ISO-certificaat behalen. Ruim eenderde van de kinderopvangplaatsen in Nederland is al gecertificeerd. Met de consumentenorganisaties worden momenteel afspraken gemaakt rond zogenoemde Algemene Leveringsvoorwaarden, die garanties zullen bieden voor eenduidigheid in de afspraken tussen ouder en organisatie.

Naast de regels in de Wbk dient de ondernemer in de kinderopvang zich te houden aan het Bouwbesluit, de Warenwet, de Arbowet en Ergonomie-eisen, plaatselijke Brandveiligheidseisen, het Besluit Veiligheid Attractie en Speeltoestellen en de Wet collectieve preventie volksgezondheid.

Perscontacten:
Onno Hoorn, 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72

---- --