Nieuw-Vlaamse Alliantie


Voorstel van VLD-schepen voor Antwerpse probleemwijken is immoreel en a-sociaal (24/02/04)

Antwerps gemeenteraadslid Luk Lemmens noemt de voorstellen van Antwerps VLD-schepen van Integrale Veiligheidszorg Grootjans om problemen in bepaalde probleemwijken op te lossen, immoreel en a-sociaal. De VLD-schepen biedt politietoezicht aan in ruil voor investeringen van projectontwikkelaars. Die prestigeprojecten moeten de buurten zo duur maken dat de marginaliteit er verdwijnt. Daarmee rijdt de VLD-schepen zich vast in zijn eigen opvattingen. Geld hebben wordt gekoppeld aan veiligheid. Meer politietoezicht aanbieden in ruil voor investeringen is bovendien democratisch onaanvaardbaar. Veiligheid is immers een recht voor iedereen. Met dergelijk voorstel opent de schepen de deur voor de privatisering van de politiediensten.

Gemeenteraadslid Lemmens verwijst als alternatief naar het wetsvoorstel van N-VA-voorzitter Geert Bourgeois dat wil dat asielzoekers wonen in de gemeente van het OCMW waaraan zij zijn toegewezen. Die aanpak is veel socialer. Dit kan een eind stellen aan het fenomeen van de sociale dumping: sommige stadswijken herbergen veel meer kandidaat-vluchtelingen dan het sociaal weefsel kan dragen. Deze toestand speelt ook in het nadeel van de kandidaat-asielzoekers zelf. Vaak komen ze in de greep van huisjesmelkers en wonen ze in mensonterende omstandigheden. Van enige persoonlijke begeleiding door het OCMW waaraan ze administratief zijn toegewezen, is geen sprake waardoor er van een integratieproces vaak niets in huis komt en de kandidaat-asielzoekers bijgevolg kansloos blijven in onze samenleving. Dat N-VA-wetsvoorstel zou zogezegd in strijd zijn met de mensenrechten. Maar is het niet in strijd met deze rechten om de prijzen zo op te drijven dat mensen hun vertrouwde buurt moeten verlaten? Het voorstel van de VLD-schepen getuigt bovendien van weinig respect voor al die mensen die - ondanks alles - inspanningen blijven leveren om in hun buurt levenskwaliteit te bewaren.

In plaats van steeds weer losse ideeën te lanceren zou VLD-schepen Grootjans er beter aan doen om te zorgen voor meer politie zichtbaar op straat, zeker in probleemwijken zoals Antwerpen-Noord. Ook een actief opsporingsbeleid naar illegalen toe zou een antwoord bieden op heel wat ongenoegen in de stad Antwerpen.

Auteur:
N-VA-afdeling Antwerpen
Luk Lemmens, gemeenteraadslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Luk Lemmens
E-post: luk.lemmens@n-va.be
Url: www.dekamer.be/FLWB/pdf/51/0705/51K0705001.pdf