Gemeente Lingewaard


Heroriëntatie Gendtse Waard

Vanaf 2001 hebben Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland en de Landinrichtingscommissie Ooijpolder samen gewerkt aan het project Herinrichting Gendtse Waard in het kader van Ruimte voor de Rivier.

Destijds heeft Rijkswaterstaat het voortouw genomen in de planstudie vanwege het rivierkundige belang. De landinrichtingscommissie is nauw betrokken gebleven in het kader van het Landinrichtingsplan Ooijpolder. Het project Herinrichting Gendtse Waard kende dan ook twee doelstellingen: tien centimeter waterstanddaling en natuurontwikkeling.

Door de economische ontwikkelingen is Rijkswaterstaat genoodzaakt in 2004 te stoppen met de lopende planvorming. Daarnaast wil Rijkswaterstaat zekerheid krijgen over de maatregelen die daadwerkelijk ter plekke nodig zijn voor rivierverruiming. De Planologische KernBeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB-RvR) geeft eind 2005 meer duidelijkheid over de gewenste maatregelen in de Gendtse Waard. Tot die tijd legt Rijkswaterstaat haar werkzaamheden voor de planvorming stil.

De Landinrichtingscommissie bekijkt nu in samenwerking met Dienst Landelijk Gebied (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de voortgangsmogelijkheden van het project Gendtse Waard. Zodra er meer duidelijk is, maakt de Landinrichtingscommissie dit bekend.

Voor informatie kunt u contact opnemen met mevrouw L. Logtenberg van Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland, tel: 026-3688744.

Bericht geplaatst op 25 februari 2004