ABVAKABO FNV

Zoetermeer, 25 februari 2004

Rem op afspraken aanvullingen tweede ziektejaar

ABVAKABO FNV heeft zijn CAO-onderhandelaars gevraagd geen haast te zetten achter het maken van afspraken over het schrappen van aanvullingen op het loon in het tweede ziektejaar. Edith Snoey, vice-voorzitter van ABVAKABO FNV, geeft aan dat zolang onduidelijk is of het kabinet het SER-advies over de WAO overneemt, de vakbond niet het risico wil lopen dat straks de aanvullingen zijn geschrapt en er geen goede WAO-regeling tot stand komt. De CAO-onderhandelaars hebben wel de ruimte om geclauseerde afspraken te maken over het tweede ziektejaar. Wanneer het kabinet het SER-advies niet opvolgt, zullen deze afspraken worden ontbonden.

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft op 20 februari jl. een vrijwel unaniem advies gegeven aan het kabinet over drie thema's rond de WAO, waaronder het arbeidsongeschiktheidscriterium. De opdracht voor dit advies van de SER komt voort uit het najaarsakkoord dat bonden, werkgevers en het kabinet in november 2003 sloten. In het najaarsakkoord is afgesproken dat de WAO-uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten in 2007 kan worden verhoogd met 5 procent. Deze verhoging is aan twee voorwaarden verbonden. Allereerst dient de nieuwe instroom in de WAO in 2006 beperkt te blijven tot 25.000. Het SER-advies voldoet aan dit criterium. Ten tweede mogen werkgevers en bonden niet langer afspraken maken over aanvullingen op de WAO in het tweede ziektejaar.

Het kabinet is nu aan zet en zal duidelijkheid moeten geven of het SER-advies wordt opgevolgd. Als het kabinet zijn afspraken nakomt, kan ABVAKABO FNV verder aan slag aan de CAO-tafels. Pas dan zal ABVAKABO FNV de afspraken uit het najaarsakkoord over loonbetaling tijdens het tweede ziektejaar kunnen nakomen.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De 365.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Meer informatie: kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Edith Snoey vice-voorzitter (06) 51340308 Sandy Bosman voorlichter (079) 3536380 (06) 51025004

25 feb 04 14:43