Vlaamse overheid

Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, is tevreden met de resultaten die het Steunpunt Vakantieparticipatie voor 2003 heeft neergelegd. In mei 2001 werd het Steunpunt Vakantieparticipatie door minister LANDUYT, binnen Toerisme Vlaanderen, opgericht.

De opdracht van het Steunpunt is groepsvakanties, individuele vakanties en dagtoerisme van personen met een laag inkomen en hun kinderen te ondersteunen. Deze ondersteuning omvat financiële en praktische maatregelen. De uiteindelijke bedoeling is de vakantieparticipatie van personen met een laag inkomen en hun kinderen te verhogen en bij te dragen tot een kwalitatieve verbetering van het aanbod. LANDUYT maakte in 2003 in totaal 308.275 euro vrij voor het Steunpunt Vakantieparticipatie.

Sinds de oprichting in 2001 bereikte het Steunpunt 12.500 mensen, waarvan zo'n 10.000 in 2003. Momenteel werken 120 toeristische partners in Vlaanderen reeds samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie. Via een databank worden alle vakantiemogelijkheden van deze toeristische partners opgesomd. Het Steunpunt brengt dan geïnteresseerde vakantiegangers aan voor dit specifieke aanbod.

In 2003 werden 11 sociaal-toeristische vzw's gesubsidieerd voor hun groepsvakanties, waarmee 2101 deelnemers werden bereikt. 628 mensen vonden een bestemming voor hun groepsvakantie via bemiddeling van dit Steunpunt. 657 klanten kozen voor een individuele vakantie. Ook het dagtoerisme deed het goed, 6600 mensen met een laag inkomen bezochten toeristische toppers zoals de Zoo van Antwerpen, de dierentuin van Planckendael, de Seastar in Oostende en Nieuwpoort of het folkfestival van Dranouter.

Bijkomend organiseerde het Steunpunt Vakantieparticipatie ook vormingsessies voor de vrijwilligers van de sociaal- toeristische verenigingen en uitbaters en het personeel van vakantiecentra. Zo wordt een kwalitatieve dienstverlening gegarandeerd.

"Door mensen met een laag inkomen een vakantie op maat aan te bieden, haal je hen voor een stuk ook uit hun sociaal isolement. Ze zijn er even tussenuit en ze leren bovendien nieuwe mensen kennen. Het aantal mensen die een beroep doet op het Steunpunt Vakantieparticipatie blijft groeien. We gaan dan ook door met deze acties om ook in 2004 nog meer mensen van een vakantie te laten genieten," besluit Minister LANDUYT.

Steunpunt Vakantieparticipatie: Grasmarkt 61 1000 Brussel
Telefoon: 02/504.03.97 of Fax: 070/233051 steunpuntvakantieparticipatie@toerismevlaanderen.be

info : Griet De Prest, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 60 of 0474/473.464
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---