Ingezonden persbericht


Drenthe, Friesland en Groningen meest gastvrije provincies van Nederland

Travel Active merkt: "Noord-Nederlandse gastgezinnen zijn trots op eigen cultuur en taal"

Venray, 25 februari 2004 - Drenthe, Friesland en Groningen zijn de meest gastvrije provincies van Nederland. Dit blijkt uit cijfers van uitwisselingsorganisatie Travel Active. Jaarlijks plaatst Travel Active via haar High School Holland-programma tientallen buitenlandse jongeren bij Nederlandse gastgezinnen om in Nederland naar school te gaan en de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen. 43 procent van alle gezinnen in Nederland die zich aanmelden als gastgezin voor uitwisselingsstudenten, komen uit de provincie Drenthe, Friesland of Groningen. Daarmee staat deze regio in Nederland ruimschoots bovenaan.

Jongeren tussen 15 en 18 jaar uit onder andere Australië, België, Brazilië, Ecuador, Japan en de Verenigde Staten komen als uitwisselingsstudent via het High School Holland-programma van Travel Active naar Nederland. De uitwisselingsstudenten gaan voor een periode van vijf of tien maanden in Nederland naar de middelbare school. De uitwisselingsstudenten wonen in die periode bij een Nederlands gastgezin, waar ze functioneren als lid van het gezin en kennismaken met de Nederlandse en lokale taal, gebruiken en cultuur. De uitwisselingsstudenten laten de gastgezinnen op hun beurt kennismaken met de taal en cultuur van hun eigen geboorteland.

Travel Active selecteert de gastgezinnen en uitwisselingsstudenten voor het High School Holland-programma zorgvuldig. De gastgezinnen zijn erg divers en weerspiegelen de Nederlandse bevolking. Ook tijdens het verblijf in Nederland blijven de studenten onder begeleiding van Travel Active. De gastgezinnen kunnen altijd de hulp inroepen van een persoonlijke, professionele begeleider bij hen in de buurt.

Travel Active verklaart de bereidheid van gezinnen uit Noord-Nederland om een student in hun gezin op te nemen onder andere door het feit dat mensen uit Drenthe, Friesland en Groningen zeer trots zijn op hun provincie. Mark Maasdam, Managing Director van Travel Active: "Juist in deze provincies merk je dat mensen hun eigen cultuur, gebruiken en soms zelfs taal hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn hier trots op en willen deze specifieke provinciekenmerken graag delen met anderen, vooral als die uit het buitenland komen. De gastvrijheid, specifieke gebruiken en het brede aanbod van buitenschoolse ontspanningsmogelijkheden in deze provincies zijn ideaal voor ons programma."

Travel Active is voortdurend op zoek naar nieuwe gastgezinnen in Drenthe, Friesland en Groningen. Meer informatie over het High School Holland-programma en het gastgezinschap voor een buitenlandse student is te verkrijgen bij Travel Active, telefoonnummer: 0478 - 551 900 of per e-mail via highschoolholland@travelactive.nl

###

Travel Active heeft gastgezinnen en uitwisselingsstudenten in Drenthe, Groningen en Friesland, die bereid zijn om te spreken over hun ervaringen. Om met deze gezinnen te spreken, of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Sabine Lakerveld van Lammers van Toorenburg PR, tel: 030 - 656 50 70 of via e-mail: sabine@lvtpr.nl

Over Travel Active
Travel Active is Nederlands grootste uitwisselingsorganisatie. Het bedrijf is opgericht in 1989 en biedt jongeren van 15 tot 45 jaar de mogelijkheid om internationale werk-, studie-, stage-, vrijwilligerswerk- en au pair-ervaring op te doen in meer dan 30 verschillende landen. Travel Active biedt extra ondersteuning door een telefonische nooddienst, onafhankelijk advies voor verblijf in het buitenland en een op maat gemaakte reisverzekering. Jaarlijks nemen meer dan 3.000 jongeren deel aan de programma's die Travel Active biedt. Travel Active is de Nederlandse partner van de wereldwijde Work&Travel Company International, Amerispan en SYTO, en heeft een voortrekkersrol in de realisatie van wereldwijde keurmerken voor internationale werk-, studie-, stage-, vrijwilligerswerk-, au pair- en andere uitwisselingsprogramma's.