Gemeente Westerveld

25-2-2004
Op weg naar een Cultuurfonds Westerveld

Afgelopen woensdag 24 februari j.l. was er een informatieavond over een mogelijke oprichting van een Cultuurfonds Westerveld in het Dingspilhuus in Diever. De avond was voorbereid door enkele bestuursleden van het Cultuurfonds Diever, de plaatsvervangend portefeuillehouder Cultuur Ruud Smeenk en de beleidsmedewerker Kunst en Cultuur van de gemeente.
.

De portefeuillehouder vertelde dat niet alleen de gesubsidieerde verenigingen en organisaties zijn getroffen door de noodzakelijke bezuinigingen. Ook het gemeentelijk apparaat moet fors inkrimpen. Een aantal taken zal niet meer kunnen worden uitgevoerd. Een Cultuurfonds dat gemeentebreed opereert kan in ieder geval de taak rond subsidieverdeling overnemen. Het is dan wel noodzakelijk dat de bestuursleden, naast een behoorlijke dosis affiniteit met kunst en cultuur, hun wortels hebben in de gemeentelijke samenleving.

Discussie
De bijeenkomst werd bezocht door ruim 50 belangstellenden die alle soorten verenigingen en organisaties op het gebied van kunst en cultuur in Westerveld vertegenwoordigden. Enkelen waren er op persoonlijke titel en ook diverse leden van de gemeenteraad waren aanwezig.

Naar aanleiding van de conceptstatuten ontspon zich een pittige discussie die voornamelijk ging over het geringe budget dat door de gemeente ter beschikking is gesteld, namelijk ? 3.300 per jaar. Ook de autonomie van het fonds bleek een onderwerp waarover de meningen verdeeld waren; dit ook omdat diverse mogelijkheden rond externe fondswerving aan de orde kwamen.

Aan het eind van de avond bleek men vrijwel unaniem van mening dat er een gemeentebreed Cultuurfonds moet komen en dat iedereen er hard aan moet werken de gemeenteraad te overtuigen van het bestaansrecht ervan en daarmee de noodzaak de subsidieomvang te vergroten.

Hoe nu verder
Nu is gebleken dat een Cultuurfonds Westerveld op een breed draagvlak kan rekenen, zal een stichtingbestuur in het leven worden geroepen. Het huidige Cultuurfonds Diever houdt op te bestaan. De resterende gelden gaan over naar de nieuwe stichting. Hiermee is een bedrag van ongeveer ? 3.000,- gemoeid. Dit bedrag wordt voor het jaar 2004 aangevuld met de gemeentelijke subsidie van ? 3.300,-. Een drietal bestuursleden van het huidige Cultuurfonds Diever hebben zich bereid verklaard gedurende de eerste zittingsperiode van vier jaar het nieuwe cultuurfonds mee te helpen uitbouwen. Er wordt gezocht naar nog 6 bestuursleden om het Cultuurfonds Westerveld van start te kunnen laten gaan. Er wordt naar gestreefd die start al op 1 mei 2004 te laten plaatsvinden.

Afgesproken is om in eigen gelederen te bekijken of er geschikte kandidaten voor het stichtingsbestuur beschikbaar zijn.

Nieuwe bestuursleden gezocht
Iedereen die meent zich te kunnen vinden in de doelstellingen van het nieuw op te richten Cultuurfonds Westerveld kan zich beschikbaar stellen voor het stichtingsbestuur. Enkele leden van de voorbereidingsgroep, die ook de informatieavond hebben georganiseerd, zullen de kandidaten uitnodigen voor een gesprek om uiteindelijk te kunnen komen tot een definitieve voordracht.

U kunt zich aanmelden bij Annet Klinkhamer, beleidsmedewerker Kunst & Cultuur van de gemeente Westerveld, tel.nr.: (0521) 349459 of e-mail: a.klinkhamer@gemeentewesterveld.nl.

De aanmeldtermijn sluit op 10 maart a.s.

Ook voor meer informatie over het Cultuurfonds Westerveld kunt u bij haar terecht