Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/27

Den Haag, 25 februari 2004

Wijn: vrijstelling overdrachtsbelasting bij stedelijke herstructurering

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft een regeling bekendgemaakt die voorziet in een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor stedelijke herstructureringsprojecten. Bij de inbreng van onroerende zaken in een zogenaamde wijkontwikkelingsmaatschappij vindt er geen heffing van overdrachtsbelasting plaats. De regeling werkt terug tot 1 januari 2003.

Zonder deze regeling zou er zowel bij inbreng in een wijkontwikkelingsmaatschappij als bij de verdeling over deelnemende organisaties na voltooiing van de herstructurering heffing van overdrachtsbelasting plaatsvinden. Wijn vindt deze dubbele heffing niet wenselijk.

In het kader van stedelijke herstructureringsprojecten komt het voor dat tijdelijke organisaties opgericht worden, zogenaamde wijkontwikkelingsmaatschappijen, waarin door verschillende woningcorporaties (en andere betrokken partijen) onroerende zaken worden ingebracht. Deze tijdelijke organisaties voeren de feitelijke herstructurering uit.

Een wijkontwikkelingsmaatschappij moet worden aangewezen door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De tekst van de regeling is te vinden op de site van het ministerie van Financiën:

www.minfin.nl/wv03-396.doc