Politie Noord- en Oost Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland.
* District Noordwest-Veluwe

Datum: 25 februari 2004

Politie start met "daderteam" om misdaad te bestrijden

Wezep/ 25 februari 2004- Met een speciaal "daderteam" hoopt de politie op de Noordwest-Veluwe dit jaar meer verdachten op te sporen en daarmee meer misdrijven op te lossen. Het gaat daarbij vooral om verdachten van woninginbraken, autokraken, bedrijfsinbraken, drugsdeals, geweldmisdrijven en misdrijven gepleegd door veelplegers. Het team bestaat uit 10 politiemensen en werkt voor het gehele district vanuit het politiebureau in Harderwijk. De districtschef van de Noordwest- Veluwe, mevrouw T. Timmerman maakte dit woensdagochtend bekend tijdens een presentatie van het jaarplan 2004 van het politiedistrict Noordwest-Veluwe.

Speerpunten

De politieteams van Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem/Heerde en Epe richten zich dit jaar op de speerpunten die staan vermeld in het Korpsjaarplan 2004 van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. Daarnaast zijn er nog een aantal lokale speerpunten die per team zijn vastgesteld.

De speerpunten waarop de regiopolitie zich dit jaar concentreert zijn: woninginbraken
auto-inbraken
bedrijfsinbraken
geweldsmisdrijven tegen personen
vernielingen
verkeersveiligheid
drugsoverlast
milieuzaken
jeugdzorg
dienstverlening

Regionale speerpunten die aandacht krijgen van gespecialiseerde politiediensten zijn: zware criminaliteit
Vreemdelingenzorg

Woninginbraken

Ondanks dat er reeds enkele jaren een daling is te zien in het regionale aantal aangiften van woninginbraken, heeft de politie op de Noordwest-Veluwe als doel het aantal woninginbraken te verminderen. Daarnaast wil de politie het aantal opgehelderde zaken vergroten. Om dit te bereiken stelt de politie na iedere woninginbraak een buurtonderzoek in. Bij de dadergerichte opsporing van de plegers van woninginbraken wordt districtsbreed samengewerkt. De slachtofferzorg bestaat uit het ter plaatse opnemen van de aangifte aan de hand van een vastgeld formulier. Binnen 14 dagen wordt de aangever voor de tweede keer bezocht.

Auto-inbraken

De opsporing van de daders van auto-inbraken is probleemgericht en wordt districtsbreed opgepakt. Het doel is het aantal diefstallen uit/vanaf voertuigen te verminderen en het aantal opgehelderde zaken te vergroten. De politie houdt toezicht en organiseert preventieacties op auto-inbraak gevoelige plaatsen. Daarnaast worden er regelmatig toe- en afritcontroles gehouden op de A50 en de A28.

Bedrijfsinbraken

Regiobreed neemt het aantal diefstallen/inbraken bij bedrijven, na een jarenlange stijging, heel licht af. Desondanks blijft de bestrijding van deze vorm van criminaliteit blijvend extra aandacht vragen.

Doel voor 2004 is het aantal diefstallen/inbraken bij bedrijven en instellingen te verminderen en het aantal opgehelderde zaken te vergroten. Door onder andere de inzet bij toe- en afritcontroles op de A28 en A50, wordt er naar gestreefd deze doelstelling te behalen.

Geweldsmisdrijven tegen personen

De politie van de Noordwest-Veluwe wil het aantal geweldsmisdrijven tegen personen verminderen en het aantal opgehelderde zaken te vergroten. Onder geweld wordt verstaan overval, straatroof, zedenmisdrijf, moord en doodslag, openlijk geweld, bedreiging en mishandeling. De geweldsdelicten bestaan voor het grootste deel uit bedreigingen en mishandelingen. Daarnaast blijkt uit landelijke onderzoeken dat huiselijk geweld op grote schaal voorkomt. Ook is gebleken dat slechts in een zeer klein aantal van de gevallen van huiselijk geweld aangifte wordt gedaan. De politie wil daarom ook de aangiftebereidheid verhogen. In overleg met justitie zal bij geweldsmisdrijven zoveel mogelijk lik op stuk beleid worden toegepast. Aangiften van geweld worden bij een daderindicatie altijd voor nader onderzoek in behandeling genomen. Toezicht om geweld te voorkomen, vloeit voort uit de afspraken die zijn vastgelegd in het horecaconvenant en door extra aandacht van wijkagenten. Geweld is een hoge actieprioriteit voor de wijkagent.

Vernielingen

De politie besteedt aandacht aan graffiti, baldadigheid en vernielingen. Het aantal vernielingen moet verminderen en het aantal opgehelderde zaken moet vergroten. Er wordt overleg gepleegd met de gemeente over het verwijderen van voor vernieling gevoelige objecten. Door het snel herstellen van schades, bijvoorbeeld het verwijderen van graffiti, kan vandalisme door navolging worden voorkomen..

Verkeersveiligheid

De politie besteedt extra aandacht aan verkeersveiligheid met als doel het aantal verkeersongevallen en ziekenhuisgewonden te verminderen. Er is intensieve samenwerking met partners als gemeenten, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, de provincie, het openbaar ministerie, 3VO en de scholen. Er is samenwerking op het gebied van voorlichting en educatie, infrastructurele aanpassingen en toezicht & handhaving. Handhaving is een taak van de politie en de politieteams zullen met name letten op zogenaamde HelmGras-overtredingen waarmee het volgende wordt bedoeld: het gebruik van helm, de Gordel, Rood licht, Alcohol en Snelheid. ("Gras"-overtredingen) Met controles draagt elk team, naar evenredigheid, bij aan de landelijk opgelegde normering inzake processen-verbaal voor de Helmgras-overtreders. Daarnaast zal elk team zonder pardon optreden tegen agressief rijgedrag. De nadruk ligt met name op agressief rijgedrag door de jeugd met scooters of brommers en auto's (met name "bumperkleven"). In 2004 zullen er wederom alcoholcontroles bij sportkantines worden gehouden. Tevens geldt bij iedere aanrijding "Botsen is blazen". Elk team voert een vastgelegd aantal blaastesten uit en maakt processen-verbaal op voor drankgebruik door bestuurders. De radarcontroles worden uitgevoerd op de doorgaande wegen binnen de bebouwde kom. De lasergun wordt gebruikt voor snelheidscontroles in de woonwijken, naar aanleiding van klachten van buurtbewoners. Er zullen projectmatige geplande bromfietscontroles worden gehouden, waarbij ook aandacht wordt besteed aan verlichting.

Milieuzaken

De politie van de Noordwest-Veluwe heeft als doel het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid op het gebied van milieu. De samenwerking met handhavers van de rijksoverheid (VROM), de provincie en de gemeenten wordt verder voortgezet. Daarnaast wordt een handhavinginstrument ontwikkeld met concrete actieplannen voor tien milieuovertredingen die eenvoudig af te handelen zijn door iedere executieve politiemedewerker. De projectmatige handhaving van de grijze milieuregelgeving in het buitengebied zal in 2004 districtsbreed worden voortgezet. Ook in 2004 zullen in samenwerking met handhavende partners op milieugebied controles op het vervoer van afval plaatsvinden.

Jeugdzorg

De politie Noordwest-Veluwe wil een bijdrage leveren aan een veilig opgroeiklimaat voor jongeren. Deze doelstelling kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat het aantal jongeren dat zich schuldig maakt aan criminaliteit vermindert, door middel van aandacht voor preventie, vroegsignalering & doorverwijzingen en door repressie. Jeugdigen die risico lopen, worden in een vroeg stadium gesignaleerd en doorverwezen naar de juiste hulpverleningsinstanties. Dit gebeurt door middel van een gestandaardiseerde werkwijze zoals afgesproken met Bureau Jeugdzorg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Binnen LINK zal de groep jeugdige veel-/meerplegers bijzondere aandacht krijgen in verband met de persoonsgerichte aanpak. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun (minderjarige) kinderen. Daarom zullen ouders actief worden geïnformeerd wanneer hun kind met de politie in aanraking is geweest. Dit informeren geschiedt zowel op basis van het bestaande protocol als in het geval van overlastsituaties. Het doel is om in iedere gemeente van het district Noordwest Veluwe een overlastnetwerk te realiseren. Op districtelijk niveau wordt geparticipeerd in de projectgroep "Zwerfjongeren / zorgwekkende zorgmijders". In 2004 zal een inventarisatie worden gehouden en op basis daarvan een gemeenschappelijke aanpak worden ontwikkeld.

Dienstverlening
Het doel is het verbeteren van de bereikbaarheid, de beschikbaarheid en de publieksgerichtheid van de politie. De notitie "Koers 2007" van de politieregio Noord- en Oost Gelderland is er op gericht het operationele politieteam dicht bij de burger te organiseren. De wijkagent heeft hierbij een centrale en signalerende rol. De politieteams geven vorm aan de gebiedsgebonden politiezorg. De kwaliteit van de dienstverlening is van invloed op de veiligheidsbeleving. Van belang daarbij is ook het zichtbaarheidaspect, vanuit de perceptie van de burger. Terugkoppeling van meldingen naar de burger speelt eveneens een belangrijke rol. Om de dienstverlening te verbeteren zijn er vaste voor het publiek bekende openingstijden van de politiebureaus. Daarnaast heeft ieder team enkele wijkagenten vrijgemaakt voor het wijkwerk. De wijkagenten organiseren wijkbijeenkomsten om zich te presenteren, hun bekendheid bij het publiek te vergroten en met bewoners in gesprek te komen over de klachten en ergernissen uit de wijk.

Nadere informatie:
Politievoorlichter Bert Top
055 - 548 60 58

---- --