Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

25 februari 2004

Nr. 04/041

Samenwerking Groot-Brittannië en Nederland bij fraudebestrijding uitkeringen

Groot-Brittannië, Noord-Ierland en Nederland gaan beter samenwerken om fraude met socialezekerheidsuitkeringen te bestrijden. Sociale zekerheidsinstanties gaan hun collega s in het buitenland op verzoek informatie geven en op andere manieren helpen bij onderzoek naar fraude met uitkeringen.

Dat is vastgelegd in een overeenkomst tijdens het bezoek van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan zijn Britse collega minister Smith van Werk en Pensioenen.

De samenwerking heeft betrekking op vrijwel alle Nederlandse socialezekerheidsuitkeringen. Zo kunnen onder meer controles plaatsvinden naar fraude met bijstand, kinderbijslag, WAO-uitkeringen, WW-uitkeringen en de AOW. Nederlandse instanties die betrokken zijn bij de samenwerking zijn het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, de Sociale Verzekeringsbank, gemeentelijke sociale diensten en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

Voor de sociale verzekeringen (zoals de WAO en de WW) bestonden er al Europese regels over de uitwisseling van gegevens om fraude te bestrijden. De overeenkomst biedt een basis om deze afspraken verder uit te werken.