Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad kiest voor een kinderraad

Bron: Gemeente Leeuwarden
De gemeenteraad koos in de raadsvergadering van 23 februari voor de oprichting van een kinderraad met 22 stemmen voor en 15 stemmen tegen. Politiek gaat ook over kinderen. Daarom komt er een kinderraad. Hierin kunnen kinderen uit groep 7 en 8 spelenderwijs vertrouwd raken met politiek en de manier waarop je invloed kunt uitoefenen. De kinderraad sluit goed aan bij de jongerenraad. Initiatiefnemers zijn Enver Gülbasar van de PvdA en Gea Dames van het CDA.

Op de agenda van de kinderraad komen onderwerpen waar kinderen direct mee te maken krijgen zoals spelen, disco, zomeractiviteiten. De initiatiefnemers zouden graag zien dat de echte burgemeester ook voorzitter wordt van de nieuw op te richten kinderraad. VVD, SP en de helft van GroenLinks waren tegen. Ze hebben o.a. bezwaren tegen de jonge leeftijd van de kinderen en het extra werk voor de griffie. Volgens de directeur van Proloog, de bestuurskoepel van de openbare basisscholen, zijn schooldirecteuren enthousiast over het plan.

Kinderen kunnen in de kinderraad een voorstel doen en zo meebeslissen over hun eigen leefomgeving. Het voorstel met de meeste steun kan worden uitgevoerd als het past binnen het budget en als leuk is voor de hele stad. Door de investering in een kinderraad kan het aantal maatschappelijk of politiek actieve jongeren vergroot worden De kinderraad zou 37 leden moeten gaan tellen, net als de gemeenteraad. De bedoeling is om de eerste kinderrraad te laten samenvallen met de opening van het gerestaureerde stadhuis.