Federatie van Ouderverenigingen

Succes in overleg over het Rugzakje

20 februari 2004

Succesvolle lobby van FvO in overleg over het Rugzakje

Algemeen Overleg over leerlinggebonden financiering

Op 19 februari spraken de Minister van Onderwijs en de Staatssecretaris van VWS met de Tweede Kamer over het Rugzakje. De ouderverenigingen maakten zich ernstig zorgen over de toekomst van de leerlinggebonden financiering. Veel kinderen met een handicap dreigden weer van de (reguliere) school te verdwijnen. Mede dankzij de lobby van de FvO is de procedure voor indicatiestelling versoepeld en blijft de inzet van zorgmiddelen in het onderwijs mogelijk.

Vereenvoudiging van de herindicatie
Alle kinderen die met ambulante begeleiding regulier onderwijs volgen, moeten worden geherindiceerd voor een echte rugzak. Kinderen in het speciaal onderwijs moeten voor 1 augustus 2005 een nieuwe indicatie hebben. Ouders moeten maar afwachten of de oude indicatiecriteria van de school overeenkomen met de nieuwe landelijke criteria.

De Minister wil aan de indicatiecriteria en aan het traject niets veranderen. Tijdens het Algemeen Overleg heeft ze wel toegezegd dat het advies van de school leidinggevend zal zijn. Ouders kunnen ook kiezen om geen gebruik te maken van het advies van de school. Ze kunnen het uitgebreide herindicatietraject ingaan als ze bijvoorbeeld denken dat begeleiding uit een ander cluster beter aansluit op de behoeftes van hun kind.

Zorg in de klas
Een ander belangrijk thema in het Algemeen Overleg was de inzet van zorgmiddelen in het onderwijs. Kamerlid Kees Vendrik verwees naar de flyer van de FvO bij zijn kritische vragen.
Staatssecretaris Ross ontwikkelt op dit moment de definitieve richtlijn voor zorg in de klas. Ze meldde dat ook na 1augustus PGB ingezet mag worden in het onderwijs voor kinderen. De nieuwe regeling betekent wel een korting op het huidige budget.

De Kamer is echter nog niet gerust over de toezeggingen. Voordat de regeling definitief wordt, wil zij nog een gesprek met de staatssecretaris. Ook de FvO zal de ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Is de inzet van alle AWBZ-functies echt wel gegarandeerd? Is de nieuwe regeling in de praktijk wel uitvoerbaar? Blijven zorg in natura arrangementen (KDC/onderwijs) mogelijk?

Succesvolle lobby
Veel punten die door de FvO en door andere cliƫntenorganisaties naar voren zijn gebracht hebben bij de Kamerleden gehoor gevonden. Op twee cruciale punten hebben wij zichtbaar voortgang geboekt: indicatiestelling en de inzet van zorgmiddelen in het onderwijs.