Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Anna van Hannoverstraat 4 der Staten-Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Binnenhof 1a Telefax (070) 333 40 33

2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
d.d. 30 januari 2004, nummer UB/IBA/2004/7614
2030407350
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Verburg 25 februari 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Verburg over de mogelijke bemiddeling van CWI naar banen in de prostitutie.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Groningen bemiddelt naar banen in de prostitutie?

Antwoord 1

Het is mij bekend dat per abuis door CWI een vacature voor een prostituee aan een verpleegkundige is aangeboden (via werk.nl). Het betrof een fout van CWI bij het lanceren van een nieuwe release in werk.nl. CWI heeft maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.

Vraag 2

Deelt u de opvatting dat dit een zeer ongewenste inspanning is van het CWI, in strijd met de instructies en voor betrokken werkzoekenden uiterst grof en kwetsend is?

Antwoord 2

Ja.
De vacature mag wel worden geregistreerd (het betreft legale arbeid), maar er mag geen actieve bemiddeling plaatsvinden.
CWI heeft aangegeven dat het een incidentele fout betreft, welke door de getroffen maatregelen in de toekomst niet meer voor kan komen.

Vraag 3

Hoe verklaart u dat dit nog steeds gebeurt nadat eerder vragen zijn gesteld naar aanleiding van werving en bemiddeling naar prostitutie door het CWI Uithoorn?

Antwoord 3

Zie antwoord 1.

Vraag 4

Zijn er meer gevallen bekend waarin werkzoekenden actief zijn of worden benaderd voor de prostitutiebranche? Zo ja, kunt u feiten geven?

Antwoord 4

Nee.

Vraag 5

3

Welke maatregelen zult u nemen om de grove en kwetsende onzorgvuldigheid jegens de werkzoekende verpleegkundige recht te zetten?

Antwoord 5

De voorzitter van de Raad van Bestuur van CWI heeft de werkzoekende verpleegkundige zijn excuses aangeboden en hij heeft tevens uitleg gegeven over wat er is mis gegaan.

Vraag 6

Welke maatregelen zult u nemen om herhaling van dit soort opereren van CWI definitief te voorkomen?

Antwoord 6

CWI heeft reeds maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen en het incident vraagt derhalve niet om verdere acties.