Gemeente Heerenveen

Plannen herontwikkeling Geerts Willigenplein gepresenteerd aan raadscommissie

25/02/2004

Burgemeester en wethouders van Heerenveen hebben op dinsdag 24 februari 2004 de plannen voor de herontwikkeling van het Geerts Willigenplein gepresenteerd aan de raadscommissie ROM. De plannen behelzen de bouw van een ondergrondse parkeergarage, de omvorming van het huidige parkeerplein tot een parkachtige omgeving en de mogelijke bouw van een appartementencomplex van circa veertig meter hoogte aan de zijkant van dat park. Het college vraagt op 8 maart aanstaande de mening van de raadscommissie om te bepalen of de plannen in de inspraak kunnen worden gebracht.

Voor de ontwikkeling van het Geerts Willigenplein heeft de gemeente drie bureaus in concurrentie een voorstel laten uitwerken. Het winnende ontwerp is gemaakt door architectenbureau Karelse Van der Meer Architecten uit Groningen. Dit bureau heeft in samenwerking met de woningbouwvereniging Arqin en bouwbedrijf Van Wijnen Noord een plan ingediend dat het komende jaar in overleg tussen gemeente en ontwikkelingscombinatie verder moet worden uitgewerkt. In dat kader zullen ook inspraak en overleg met omwonenden en overige belangstellenden plaatsvinden.

Parkeergarage

Het ontwerp voor de parkeergarage bestaat uit een ondergrondse voorziening in twee lagen, met een ingang via de Nieuwstraat/Kerkstraat en een uitgang via de Kleine Kerkstraat/K.R. Poststraat. De parkeercapaciteit van het Geerts Willigenplein zal hiermee ruimschoots verdubbelen van 165 plaatsen tot zo n 350 openbare parkeerplaatsen. De bouw van de parkeergarage is een onderdeel van het beleid van de gemeente om meer parkeerruimte te scheppen in Heerenveen-Centrum. Daarbij is gekozen voor het Geerts Willigenplein omdat deze locatie het dichtst bij de snelwegafrit Heerenveen-Centrum ligt en de publieksinstroom aan de historische noordzijde van Heerenveen-Centrum kan versterken. Ook ten behoeve van het horecabezoek op vrijdag- en zaterdagavond zal de garage op deze plaats een belangrijke rol spelen. Voor het parkeerbeheer in de garage en op straat heeft eveneens een selectieprocedure plaatsgevonden; hiervoor is de Parkeercombinatie Holland (PCH) als winnaar uit de bus gekomen. Met deze partij zal per 1 januari 2005 een nieuw contract worden afgesloten.

Parkinrichting

Het dak van de parkeergarage zal zodanig zijn uitgevoerd dat hierop een groene leeflaag kan worden aangebracht. Doelstelling is om het parkeren op het Geerts Willigenplein zo veel mogelijk ondergronds te laten plaatsvinden. Voor specifieke functies wordt een beperkt aantal kort-parkeerplaatsen bovengronds aangehouden, maar verder is op het plein in de toekomst de wandel- en de verblijfsfunctie bepalend. Gelijktijdig met de uitwerking van het ontwerp zullen plannen worden uitgewerkt om de Schoolsteeg (langs de Kijkshop) als toegang tot het centrum een beter aanzien te geven.

Appartementencomplex

Het voorstel voor de bouw van een appartementencomplex past in een stedenbouwkundige visie die erop is gericht om de profilering van Heerenveen-Centrum te versterken. In die stedenbouwkundige visie zou op een aantal plaatsen in en rond het centrum een hoogte-accent moeten worden aangebracht. Dat geldt bij voorbeeld naast het Geerts Willigenplein ook voor het stationsgebied, de verlengde K.R. Poststraat en het gebied rondom het Abe Lenstrastadion. Het ontwerp van Karelse Van der Meer architecten is uitgekozen omdat het qua vormgeving en materiaalgebruik aansluit bij de omgeving op het Geerts Willigenplein en bovendien een markant bouwaccent in Heerenveen-Centrum kan zijn.

Ontwikkelingsvisie

Om deze ontwikkelingen op het Geerts Willigenplein mogelijk te maken heeft het college een planologische Ontwikkelingsvisie laten opstellen. Deze visie moet later dit jaar door de gemeenteraad worden vastgesteld voordat met daadwerkelijke herontwikkeling kan worden gestart. In dat kader zal in de komende maanden inspraak en overleg plaatsvinden en krijgen belangstellenden de gelegenheid om hun inbreng in de planvorming te hebben. Naar verwachting eind maart of begin april zullen de plannen daartoe op een openbare informatiebijeenkomst worden gepresenteerd.