VER. SPIERZIEKTEN NEDERLAND


BAARN, 25 FEBRUARI 2004

VSN fel tegen nieuwe regeling bovenregionaal vervoer valys voor gehandicapten.

De wijziging in het bovenregionaal vervoerssysteem (Valys voorheen TraXX) die staatssecretaris Ross per 1 april 2004 wil invoeren is voor de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) onbegrijpelijk. De beperking in de bewegings- en keuzevrijheid voor gehandicapten, en in het bijzonder mensen met een spierziekte, die voortvloeit uit deze nieuwe regeling vindt de VSN onacceptabel.

In het nieuwe systeem zullen gehandicapten voor een bovenregionale reis met drie verschillende vervoerders contact op moeten nemen om hun reis te plannen. Het is de overheid in het verleden niet gelukt deze verschillende vervoersvormen op elkaar aan te laten sluiten. Dit zal ook nu onze leden niet lukken.

Door deze wijziging wordt het voor veel mensen met een spierziekte per
1 april onbetaalbaar, en onmogelijk, om vrienden of familie buiten hun eigen regio, of ledenbijeenkomsten van hun patiëntenorganisatie te bezoeken Ook wordt het voor mensen met een spierziekte erg moeilijk na 1 april nog actief te zijn binnen hun patiëntenorganisatie. Noch de gehandicapten of patiënten zelf, noch de patiëntenorganisatie kunnen deze kostenverhoging opbrengen. De VSN roept de staatssecretaris en de Kamer op om deze regeling zo snel mogelijk te vervangen door een kwalitatief goed en betaalbaar aanvullend vervoerssysteem.
De VSN en andere patiëntenorganisaties ondernemen actie en roepen hun leden op om middels e-mail, brief of telefoon aan Staatssecretaris Ross-Van Dorp en de Tweede Kamer te laten weten wat voor enorme invloed dit 'nieuwe' vervoerssysteem heeft op hun leven.

De feiten:
Per 1 april 2004 wordt Traxx opgevolgd door Valys. Pashouders krijgen vanaf dit moment een kilometerbudget van maximaal 350 of 700 kilometer per jaar, afhankelijk van de vraag of zij wel of niet gebruik kunnen maken van de trein. Het hoge kilometerbudget is gereserveerd voor mensen die niet met de trein kunnen reizen. Hoe dat vastgesteld zal worden is nog niet bekend.

Veel mensen met een spierziekte zijn, door hun ziekte, gevoelig voor kou en hebben snel last van vermoeidheid. Voor hen zijn lange wacht- en reistijden ten gevolge van de afstemming van drie vervoerssystemen (regiotaxi, trein, Valys) volkomen onrealistisch.

Voor degenen voor wie dit geen onoverkomelijk obstakel is, geldt dat, zelfs als wij er vanuit gaan dat de aanrijdmarges niet worden overschreden en de perronassistentie vlekkeloos verloopt, gereisd kan worden naar slechts100 van de stations in Nederland. Hierdoor blijft een groot deel van Nederland onbereikbaar.

Het OV-tarief dat voor Traxx gold wordt vervangen door een tarief van euro 0,16 per kilometer. Kortingskaarten en OV-begeleiderskaarten zijn niet meer geldig. Als het kilometerbudget na enkele ritjes op is, wordt het tarief maar liefst euro 1,25 per kilometer.

Het bovenregionaal vervoer mag alleen gebruikt worden voor sociaal recreatieve doeleinden. Vrijwilligersactiviteiten of het bezoeken van lotgenoten- of voorlichtingsbijeenkomsten vallen hier niet onder, aldus het ministerie van VWS.

Doodsteek voor patiëntenorganisaties:
Leden van de VSN reizen nu met Traxx naar bijeenkomsten voor lotgenotencontact en voorlichtingsbijeenkomsten. Veel mensen met een spierziekte maken voor het vervoer naar hun vrijwilligersactiviteiten ook gebruik van Traxx. Veel patiëntenorganisaties, waaronder de VSN, bestaan door de inzet van deze vrijwilligers. De overheid kan niet verlangen dat patiëntenorganisaties of de vrijwilligers zelf deze reiskosten betalen. Onder Valys komt dit neer op euro 1,25 per kilometer. Voor patiëntenorganisaties wordt de inzet van vrijwilligers onbetaalbaar. Hiermee valt het hele fundament onder gehandicapten en patiëntenorganisaties uit.
Voor veel mensen met een spierziekte is een bovenregionaal vervoerssysteem dat qua mogelijkheden en kosten vergelijkbaar is met het openbaar vervoer onontbeerlijk voor een normaal sociaal leven. Het nieuwe bovenregionale vervoersysteem Valys, dat per 1 april zal worden ingevoerd kan redelijkerwijs niet als zodanig worden beschouwd.

Mededeling voor de pers,