GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 25 februari 2004 16:45
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Verdubbel opbrengst hulpactie Marokko

(25 februari 2004)

Bij de aardbeving gisteren in het noorden van Marokko zijn tot nu toe 570 mensen omgekomen. Veel verwanten van de slachtoffers wonen in Nederland. GroenLinks roept de minister voor ontwikkelingssamenwerking op om de Nederlandse opbrengst van de hulpacties te verdubbelen. De aardbeving in Marokko heeft ook de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap in Nederland sterk getroffen. Volgens de coördinator van het Marokkaans Platform in Amsterdam, Moustafa Aljedyan, heeft 85% van de Marokkanen in Amsterdam familie in het getroffen gebied. Dat zal in belangrijke mate ook gelden voor de Marokkaanse gemeenschappen in andere steden in Nederland.

Hulporganisaties hebben inmiddels gironummers geopend om snel aan noodhulp te kunnen bijdragen. De Nederlandse regering heeft inmiddels reddingsteams voor het gebied ter beschikking gesteld. Juist vanwege de nauwe betrokkenheid tussen Nederland en Marokko zou het gepast zijn als de regering de opbrengst van hulkpacties verdubbelt.

De opbrengst moet gebruikt worden voor noodhulp maar ook voor de wederopbouw van het gebied wanneer de ergste nood geledigd is.

Farah Karimi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -