EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Zoetermeer, 26 februari 2004

Persbericht

Prijsverhoging prijst Betuweroute uit de markt

Minister Peijs maakte gisteren bekend dat het Havenbedrijf Rotterdam en railbeheerder Prorail het komend halfjaar een 'business case' gaan opstellen voor een kostendekkende exploitatie van de Betuweroute. In een brief aan de Tweede Kamer zei de Minister dat uit studies blijkt dat er ruimte is voor een substantiële verhoging van de gebruiksvergoeding. Verladersorganisatie EVO wijst er op dat de ruimte voor een prijsverhoging beperkt is. Als de prijs per kilometer te veel stijgt, dan kiezen verladers en hun opdrachtnemers, logistieke dienstverleners, voor andere wijzen van transport.

De aantrekkelijkheid van de Betuweroute is niet alleen afhankelijk van de prijs. Maar bijvoorbeeld ook van de aansluiting op het internationale spoorwegnetwerk. In dit verband maakt EVO zich zorgen over een tijdige en juiste aansluiting op het Duitse spoornet. De forse inkomstentegenvaller voor de Duitse overheid door de perikelen met de LKW-Maut zetten de toezeggingen van de Duitse Minister Stolpe van eind 2003 in een ander licht.

Voor voldoende lading voor de Betuweroute zorgt een marktconforme prijs en kwaliteit. Dit laatste wordt voor een belangrijk deel bepaald door de aansluiting op het Duitse spoornetwerk.