Ingezonden persbericht


Microsoft sluit wereldwijde alliantie met ISP's

Gezamenlijke inspanning om veiligheid internetgebruikers te verbeteren; overleg over verdere uitbreiding, ook op lokaal niveau

Schiphol-Rijk, 25 februari 2004 - In een wereld die steeds sterker verbonden raakt via het internet, maken lekken, wormen, virussen en spam ons in toenemende mate bewust van het belang van een veilige en betrouwbare ICT-omgeving. Om deze omgeving te helpen realiseren investeert Microsoft niet alleen in uitvoerige research naar nieuwe technieken - zoals intelligente spamfilters - maar zoekt het ook naar samenwerking binnen en buiten de industrie. In dit kader heeft Microsoft de Global Infrastructure Alliance for Internet Security (GIAIS) opgericht om samen met een groot aantal internetaanbieders over de hele wereld te zorgen voor een veiliger internet.

Door verregaande samenwerking en informatie-uitwisseling willen Microsoft en de GIAIS-leden bewerkstelligen dat consumenten zich niet voortdurend zorgen hoeven te maken over de beveiligingsinstellingen van hun computers en dat zij veiliger van het internet gebruik kunnen maken. Daartoe zullen gereedschappen worden aangeboden en richtlijnen aangereikt, die eindgebruikers beter beschermen tegen beveiligingsproblemen en die eventuele succesvolle aanvallen ongedaan kunnen maken. Ook zorgen de communicatiekanalen tussen de GIAIS-leden ervoor, dat ten tijde van een grootscheepse virusaanval snel en adequaat actie kan worden ondernomen. De alliantie is reeds werkzaam en Microsoft vraagt de leden om actief feedback over technologie en programma's te leveren, die ertoe kan bijdragen om gezamenlijk een veiliger internetomgeving te scheppen. Tot de reeds bekend gemaakte internetaanbieders behoren onder meer Planet Internet, Wanadoo, T-Online, Tiscali, TeliaSonera, BT, MSN, EarthLink, NTT Communications, Chunghwa Telecom, Cox Communications, KT (Korea Telecom), Shaw Communications, TDC, United Online, en Xtra (Telecom Nieuw-Zeeland). Daarnaast voert Microsoft in diverse landen, waaronder Nederland, gesprekken om ook op lokaal niveau tot samenwerking te komen.

GIAIS werkt
Het GIAIS-programma creëert een omgeving, waarmee serviceaanbieders Microsofts ondersteuning en service voor consumenten tijdens virusaanvallen kunnen helpen beïnvloeden en verbeteren. Het GIAIS is onlangs al in actie gekomen toen de leden aan een oplossing werkten om de gevolgen van het recente MyDoom-virus en zijn vele varianten te beperken. Tijdens de opkomst van MyDoom hebben de GIAIS-leden een kritische rol gespeeld, door samen met Microsoft de virushandtekening te identificeren en afweertactieken te ontwikkelen, teneinde consumenten te helpen beschermen. De wormkarakteristieken werden bepaald en de activiteit en het gedrag van het virus binnen de omgevingen van de ISP's werden gerapporteerd, waarna gedetailleerde virusinformatie en remedies aan de GIAIS-leden werden geleverd om hun klanten te waarschuwen en te assisteren.

Een ander voorbeeld is de recente release van het Blaster Cleaner gereedschap, een technologie van Microsoft om pc's die met het Blaster-virus waren besmet te reinigen en te beschermen tegen volgende aanvallen, ook het resultaat van een technische dialoog tussen Microsoft en een lid van het GIAIS. Het Blaster Cleaner gereedschap heeft ruim acht miljoen internetgebruikers weer een schone en veilige internetverbinding gegeven.

"Het ontwikkelen van een veilige computeromgeving is natuurlijk urgenter dan ooit en daarom is het van eminent belang dat Microsoft, als het grootste softwarebedrijf ter wereld, samen met serviceaanbieders, beveiligingsstrategieën en -oplossingen heeft ontwikkeld voor het geval een hacker een aanval onderneemt", zegt Rob Rijke, vice-president Communications Infrastructure Strategies bij de Yankee Group. "Het GIAIS programma maakt duidelijk dat de industrie bereid is samen te werken om het internet voor consumenten veiliger te maken."

Meer achtergrondinformatie over GIAIS is beschikbaar op adres http://www.microsoft.com/ serviceproviders/giais.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.