Novem

25-02-2004

Het Ministerie van VROM stelt anderhalf miljoen euro beschikbaar voor klimaatvriendelijke innovaties

Ondernemers met klimaatvriendelijke innovaties kunnen hun aanvraag voor subsidie nu indienen bij Novem. De subsidieregeling Reductie Overige Broeikasgassen (ROB) is opnieuw opengesteld voor projecten die de uitstoot van methaan, lachgas en de fluorverbindingen HFK, PFK en SF6 verminderen. Deze overige broeikasgassen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het broeikaseffect. Het Ministerie van VROM stelt door middel van de ROB subsidieregeling dit jaar anderhalf miljoen euro beschikbaar.

Het programma Reductie Overige Broeikasgassen wil de totale uitstoot van overige broeikasgassen in de periode 2008-2012 reduceren tot maximaal 33Mton CO2-equivalenten per jaar. De subsidieregeling is één van de middelen om dit doel te bereiken. Projecten ROB beloont projecten die gericht zijn op het ontwikkelen of toepassen van nieuwe emissiebeperkende technieken en maatregelen in de bedrijfsvoering. Ook de ontwikkeling en uitvoering van grensverleggende meettechnieken om de omvang van de uitstoot van overige broeikasgassen te bepalen komen in aanmerking voor subsidie.

De subsidieregeling ROB staat open voor iedereen, behalve de centrale overheid. Mogelijke aanvragers voor subsidie zijn bedrijven, agrarische bedrijven, kennisinstituten, universiteiten, brancheorganisaties, gemeenten, provincies en milieudiensten. Behoud van gezond klimaat Behoud van een gezond klimaat is een verantwoordelijkheid die de samenleving als geheel draagt.

Het programma ROB bevordert de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Producenten, gebruikers van broeikasgassen en alle bedrijven, waar emissie van dergelijke gassen plaatsvindt, kunnen nieuwe technologieën en productiemethoden een kans geven. Zo kan de uitstoot van schadelijke stoffen worden teruggedrongen. De overheid stimuleert deze ontwikkeling op haar beurt met subsidies, kennisoverdracht en (fiscale) wetgeving. ROB is een meerjarig interdepartementaal programma met deelname van de Ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV). Het programmamanagement ligt bij het Ministerie van VROM, de uitvoering is in handen van Novem.

Meer informatie voor aanvragers subsidie Aanvragen voor subsidie van ROB zijn tot en met 15 oktober 2004 welkom bij het ROB-secretariaat van Novem. Een subsidieaanvraagformulier is te vinden op www.robklimaat.nl. Het is aan te raden projectvoorstellen eerst door te spreken met één van de adviseurs van ROB. Zij zijn te bereiken via (030) 293 36 40 of rob@novem.nl.