FNV BONDGENOTEN

Toch nog nieuwe CAO voor touringcarchauffeurs

FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond hebben vandaag toch nog overeenstemming bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao voor de touringcarbranche. Nadat het overleg was stukgelopen, nodigden de werkgevers de vakbonden afgelopen week uit om opnieuw te gaan praten. Beide bonden zullen het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan hun leden.

Het werkgeversvoorstel om de minurenregeling opnieuw in te voeren is van de baan. Deze regeling vormde het grootste struikelblok tijdens de eerdere onderhandelingen en riep veel weerstand op bij de achterban van FNV Bondgenoten. Drie jaar geleden werd deze regeling na stakingen uit de cao geschrapt.

Het najaarsakkoord staat een structurele loonsverhoging niet toe. In de CAO is wel afgesproken dat werknemers op 1 november 2004 een eenmalige uitkering ontvangen van 435 euro bruto en onder voorwaarde 330 euro in november 2005 (dit conform de afspraken uit het sociaal akkoord).
De CAO loopt van 1 april 2004 tot 31 december 2005. Wanneer er geen sociaal akkoord komt voor 2005 (onder andere over levensloop/prepensioen en de WAO) zullen werkgevers en bonden opnieuw rond de tafel gaan zitten.

Werkgevers en werknemers afgesproken dat het naleven van de cao een belangrijk speerpunt moet zijn. Een paritaire organisatie in de sector, opgericht voor een betere naleving, zal analyseren welke CAO-artikelen veelvuldig niet of slecht nageleefd worden. Op deze artikelen zullen de bedrijven extra gecontroleerd worden. Betere naleving van de cao moet er toe leiden dat de branche zal professionaliseren en dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt tegengegaan.

Meer informatie:
Remko Mast, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51256185 Arjan Huizinga, bestuurder CNV Bedrijvenbond, 06-51602062

25 feb 04 17:50