Centrafarm


Breekt Centrafarm het convenant open?
26/02/2004 - Woensdag 25 februari heeft Centrafarm onderstaande brief aan alle (beherend)apothekers en apotheekhoudende huisartsen in Nederland verzonden.

Etten-Leur, 25 februari 2004

Ref : PH/2004.025

Breekt Centrafarm het convenant open?

Nee, Centrafarm zal het recent gesloten convenant niet openbreken. Met ingang van de G-Standaard van april 2004 zal ook Centrafarm invulling geven aan de inhoud van het convenant door haar prijzen te verlagen.

Kort voor de sluitingsdatum van de G-Standaard van maart is Centrafarm door de BOGIN, waar zij geen lid van is, op de hoogte gesteld van de inhoud van het convenant. Door het ondertekenen van het convenant door de convenantpartijen, kreeg op vrijdag 13 februari het convenant haar definitieve status. Leveranciers dienden echter uiterlijk donderdag 12 februari de prijsmutaties door te geven aan de Z-Index. Centrafarm was van mening dat eerst overleg met haar afnemers noodzakelijk was om tot een weloverwogen besluit te komen.

Inmiddels heeft Centrafarm van haar afnemers een duidelijke boodschap gekregen te handelen in de sfeer van het convenant. Derhalve verlaagt Centrafarm conform de NMa-gedachte naar eigen inzicht de prijs van een aantal van haar producten. Deze prijswijzigingen zullen voor u als apotheekhoudende zichtbaar worden in de G-Standaard van april 2004.

Hoewel Centrafarm nooit voornemens is geweest het convenant te frustreren, betreuren wij het bijzonder dat de BOGIN er niet in is geslaagd harde garanties in het convenant af te dwingen en onder meer de ontstane concurrentievervalsing met het specialité te voorkomen. Het valt te betreuren dat er een situatie ontstaat, waarbij in een aantal gevallen het commercieel interessanter wordt om het duurdere Nederlandse specialité of parallel geïmporteerde specialité af te leveren in plaats van het goedkopere generieke alternatief. Daarnaast is nog allerminst duidelijk in hoeverre het preferentiebeleid door de zorgverzekeraars van tafel is. Dit werd nog eens bevestigd door het recente bericht in het ZN Journaal van 19 februari jongstleden waarin de Zorgverzekeraars Nederland fel betogen dat het convenant op geen enkele wijze de mogelijkheden beperkt die het nieuwe Verstrekkingenbesluit Ziekenfondsverzekering biedt om een preferentiebeleid te voeren. Met andere woorden, de omstreden labelpreferentie blijft dus mogelijk.

Centrafarm betwijfelt sterk of de beoogde besparingen op de geneesmiddelenuitgaven in 2004 gerealiseerd zullen worden. Hierdoor zullen aanvullende maatregelen vanuit de overheid niet uitblijven. Centrafarm is het wel met de KNMP eens dat de drang van de overheid om de kosten aan geneesmiddelenuitgaven te beteugelen, met name is gevoerd ten koste van het imago van de apotheker. Het is dan ook met name dit laatste argument dat de doorslag heeft gegeven en Centrafarm heeft doen besluiten haar medewerking te verlenen aan de uitvoering van het convenant.

Wij hopen dat u er begrip voor heeft dat Centrafarm zich eerst volledig heeft laten informeren alvorens het convenant te volgen. Bij het schrijven van deze brief is inmiddels wel duidelijk dat de uitvoering en uitleg van het convenant door de verschillende convenantpartijen anders worden geïnterpreteerd. Wij wensen dan ook alle partijen veel wijsheid toe bij de verdere uitvoering van het convenant.

Hoogachtend,

CENTRAFARM BV

P.E. Hondsmerk

Manager Marketing & Sales