Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Afspraken woningbouwproductie: het resultaat telt!

25 februari 2004 Het AVBB is blij dat het onderzoek van VROM naar bestemmings- en streekplancapaciteit voor woningbouw meer inzicht heeft verschaft in de plancapaciteit voor gemeenten en provincies. Afspraken en doelstellingen mogen niet vrijblijvend zijn, maar overheden moeten er op aangesproken kunnen worden. Het resultaat telt!

Uit het onderzoek van VROM blijkt dat voor de komende twee jaar voldoende plancapaciteit aanwezig is, maar dat de capaciteit voor de langere termijn onzeker is.
Het ministerie heeft door het onderzoek een scherper beeld gekregen van de doorwerking van beleid naar lokale en regionale overheden. Toch is de discrepantie tussen nationaal beleid en lokale uitvoering groot, een probleem waar het AVBB vaker op heeft gewezen. Van de harde plancapaciteit van bestemmingsplannen (door Gedeputeerde Staten goedgekeurd en onherroepelijk) is het deel dat bouwvergunningrijp is goed voor ongeveer 108.000 woningen. De totale harde plancapaciteit van bestemmingsplannen is berekend op ongeveer 183.000 woningen (excl. Noord-Holland). Dit betekent dat de rijksdoelstelling van 80.000 woningen per jaar de komende tijd gehaald kan worden. Het afgelopen jaar zijn echter slechts 60.000 woningen per jaar gebouwd.

De woningbouwafspraken die de minister met regios en gemeenten gaat maken moeten daarom concrete sturingsmogelijkheden bevatten, zoals een jaarlijks overzicht van hoeveel harde plancapaciteit beschikbaar is. Hierdoor kan bij dreigende problemen vooraf worden bijgestuurd. Op dit moment kan alleen achteraf worden geconstateerd dat het niet goed is gegaan, door (tegenvallende) aantallen gebouwde woningen. Het voorstel van het AVBB is dat de minister van VROM de Tweede Kamer periodiek informeert over de voortgang per regio om negatieve verrassingen achteraf te vermijden.

De Nota Ruimte moet voldoende ruimte reserveren om de woningbouwtaakstelling van 80.000 woningen per jaar_te kunnen realiseren. De nota moet rekening houden met tegenvallers bij de uitvoering. Ruimtereserveringen zijn met name van belang voor de verstedelijkte gebieden, in het bijzonder de Randstad. Volgens het AVBB is het door de hoge ruimtedruk en de woningbouwtaakstelling onvermijdelijk dat het rijk in de Nota Ruimte een aantal grote bouwlocaties reserveert in de Randstad. Tevens kunnen in de uitvoeringsagenda van de Nota Ruimte de regionale woningafspraken worden opgenomen.

Bron
AVBB