Digitale Gemeente Houten

Lezing over Kees de jongen van Theo Thijssen

maandag 16 februari 2004 - Bron: Bibliotheek Houten

Op woensdag 25 februari wordt in de bibliotheek van Houten een lezing gehouden over het boek Kees de jongen van Theo Thijssen. Neerlandicus en publicist Jos Paardekooper behandelt op zijn geheel eigen wijze dan de belangrijkste thema's, recensies en gaat kort in op het overige werk van Theo Thijssen.

Misschien is Theo Thijssen wel de beroemdste schoolmeester die Nederland tot nu toe gekend heeft. Zijn literaire werk is lange tijd afgedaan als aardige kinderlectuur; ook door zijn overige werkzaamheden Thijssen was in de eerste plaats pedagoog en daarnaast SDAP-politicus bleven zijn boeken nogal in de schaduw. Maar inmiddels staat er in de Jordaan het Theo Thijssenmuseum, en worden er Thijssenwandelingen door oud-Amsterdam georganiseerd ('Hier kreeg Kees zijn eerste zoen van Rosa'). En laten we de befaamde Zwembadpas-dagen niet vergeten!

Want wie Thijssen zegt, zegt Kees de jongen, en wie Kees zegt, zegt 'zwembadpas'. Daarmee is eindelijk eer gedaan aan een van de meest levendige en leesbare romans uit de Nederlandse literatuur. Romantisch en sociaal bewogen, maar nooit bijtend. Bewerkt voor toneel, op muziek gezet, en nu ook verfilmd; niet onbegrijpelijk, want, om met Thijssen te spreken: wie herkent zich niet in Kees?

Jos Paardekooper studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Taalfilosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is als docent verbonden aan de faculteit Economie en Management van Saxion Hogeschool IJselland te Deventer. Daarnaast is hij publicist op het gebied van Nederlandse taal en literatuur.

De lezing wordt gegeven in het gebouw van de Bibliotheek Houten, Onderdoor 158. Voorverkoop van toegangsbewijzen vindt plaats bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs, Spoorhaag 144, te Houten.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Prijs: 5,--, inclusief koffie.

Voor meer informatie, aanmelding of een folder kunt u terecht bij de Bibliotheek Houten.
tel.: 030-6375938.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).