Gemeente Ede

nummer 34 / Ede, 24 februari 2004

Leerlingenvervoer

Ouders van leerlingen in het speciaal basisonderwijs krijgen in de toekomst een tegemoetkoming in de kosten van leerlingenvervoer als hun kind meer dan 4 km van school woont. In de huidige regeling is dat 3 km. Voor het Praktijkonderwijs stelt het College voor de grens te verleggen van 4 naar 6 km. De criteria voor het leerlingenvervoer voor het Speciaal Onderwijs blijven vooralsnog bij het oude.

De gemeente Ede is wettelijk verplicht een vergoeding in de kosten te geven als kinderen meer dan 6 km moeten reizen naar school. Dus ook als de gemeente de grens verlegt van 3 naar 4 km, voert zij de regeling nog steeds ruimhartiger uit dat wettelijk is voorgeschreven. Voor het vervoer van kinderen die op levensbeschouwelijke gronden kiezen voor een verderweggelegen school blijft het criterium 6 km.

In het huidige economische klimaat kijkt de gemeente Ede kritisch naar alle uitgaven, dus ook op het terrein van leerlingenvervoer. De gemeente heeft onderzocht of de regeling goedkoper kan. Het college van Burgemeester en Wethouder heeft op grond van dat onderzoek besloten om de Gemeenteraad voor te stellen de kilometergrens voor het leerlingenvervoer naar het Speciaal Basisonderwijs te verleggen van 3 naar 4 km. Dat wil zeggen dat ouders in aanmerking komen voor het leerlingenvoer als de afstand van hun woonadres naar school 4 km of meer is.

Als de Gemeenteraad instemt met het voorstel van het College zal het leerlingenvervoer nog altijd ruimer uitgevoerd worden dan wettelijke verplicht is.
De gemeente vindt het gezien de problematiek van leerlingen uit het Speciaal Onderwijs (bijv. ZMOK- en ZMLK-leerlingen) vooralsnog niet toelaatbaar om ook voor die groep leerlingen de afstandscriteria (momenteel 2 km te wijzigen.

---