Gemeente Zwolle

Zwolle investeert fors in jeugd Jeugdactieplan, programma jeugd &v eiligheid 2004


Datum uitgave: 02/24/2004

Onderwerp: onderwijs; sport
Het college heeft het jeugdactieplan 2004 en het investeringsprogramma Jeugd en Veiligheid 2004 vastgesteld. In het jeugdactieplan 2004 wordt per thema aangegeven welke acties worden uitgevoerd in dit jaar, zodat alle kinderen en jongeren van 0 -23 jaar zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en de weg vinden naar maatschappelijke zelfstandigheid. Op deze manier kunnen de Zwolse jongeren als volwassen partners deelnemen aan de samenleving. In het Jeugd en Veiligheid programma van dit jaar wordt door middel van verschillende acties jeugdcriminaliteit voorkomen en bestreden. Ook naar aanleiding van het Stadsdebat krijgt jeugd prioriteit. In het jeugdactieplan krijgen twee thema´s extra aandacht. Dit zijn de verdeling van het jongerenwerk over de stad en de mogelijkheden van jongerenactiviteiten in wijkcentra te laten plaatsvinden.

Een van de belangrijke thema´s binnen het jeugdbeleid is ´jeugd en veiligheid´. Medio 2001 is de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid vastgesteld. Een van de vier speerpunten van deze nota is jeugdcriminaliteit. Doelstelling van de gemeente is 'het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit'. In 2004 wordt een groot aantal preventieve projecten voortgezet, die zich richten op het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Een nieuw project is het Marietje Kessels Project. Hiermee worden kinderen op basisscholen weerbaar gemaakt tegen (seksuele) intimidatie en groepsdruk. Verder wordt de ontwikkelde preventieve aanpak aangevuld met nieuwe onderdelen van een meer repressieve aanpak. Zo wordt geïnvesteerd in de aanpak van jeugdige veelplegers, leerwerktrajecten voor risicojongeren en de confrontatie van jeugdige daders met hun slachtoffers (project Echt Recht).

De gemeente gaat zich de komende jaren meer richten op jeugdbeleid. Zij wil voor de zomervakantie de bijgestelde visie voor de periode 2005 - 2009 op het integrale jeugdbeleid afronden. In deze visie worden onder meer de resultaten van de afgelopen jeugdonderzoeken meegenomen. De thema´s waar onder meer aandacht wordt besteed, zijn sport, onderwijs cultuur en jeugd en veiligheid. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 24-02-2004 tot 01-03-2004