Gemeente Zwolle

Column wethouder Knol


Datum uitgave: 02/24/2004

Onderwerp: inkomensondersteuning
De gemeenteraad heeft het beleid inzake de Wet Werk en Bijstand vastgesteld. De raadsleden zijn niet over één nacht ijs gegaan. Uitvoerige stukken, veel vragen en een hoorzitting met betrokkenen hebben bijgedragen aan zorgvuldige besluitvorming. Die besluiten hebben grote betekenis voor veel Zwollenaren. De gemeenteraad onderstreept de noodzaak van werk boven inkomen. Veel energie en geld moet ingezet worden om mensen zo dicht mogelijk bij (en liefst op) de arbeidsmarkt te krijgen. Maar de gemeenteraad realiseert zich ook dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Daarom is een sociaal vangnet in Zwolle hard nodig. Bij de behandeling zijn een aantal maatregelen voor mensen met een minimum-uitkering daarom verruimd.

Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat een sociaal vangnet hard nodig is, maar dat dat ook op langere termijn betaald moet kunnen worden. Nu de politieke debatten gevoerd zijn liggen er besluiten en daar ben ik heel blij mee. Het schept duidelijkheid naar iedereen, vooral naar onze cliënten, naar de mensen die nu een ID- of WIW-baan hebben en naar onze medewerkers sociale zaken. Want bij de uitvoering van de sociale zekerheid is duidelijkheid een eerste vereiste. Beleidsregels zijn belangrijk, maar vervolgens komt het toch vaak aan op maatwerk bij de individuele cliënt. Voor de sociale zekerheid is het daarom van het grootste belang dat onze medewerkers goede instructies meekrijgen en in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken in hun contact met de cliënt. In het debat in de gemeenteraad heb ik toegezegd dat daar veel aandacht naar uitgaat. Het draait dus niet alleen om de beleidsregels, maar vooral ook om de mensen die met betrokkenheid werken aan de uitvoering. Dat is nu al zo en dat zal de komende tijd zeker mijn volle aandacht hebben.

Veel mensen hebben de afgelopen maanden hun zorgen over hun werk en hun inkomen bij mij geuit. De Wet Werk en Bijstand heeft die zorgen vergroot, ook bij mij. De verantwoordelijkheid is meer bij de gemeente komen te liggen. Dat is goed, want wij kunnen daarom beter op zoek gaan naar een plek op de arbeidsmarkt, of bijdragen aan armoedebestrijding. Maar de bijkomende rijksbezuinigingen maken het ons heel moeilijk om dat voor iedereen waar te maken. Door de uitvoerige discussie van afgelopen maanden is iedereen zeer scherp op een goed resultaat. Wij zullen ons tot het uiterste inzetten voor een reïntegratie op de arbeidsmarkt en voor een goed sociaal vangnet voor degenen die dat nodig hebben.

Martin Knol
Wethouder sociale zaken
Bron: Gemeente Zwolle
Datum van 24-02-2004 tot 08-03-2004