Socialistische Partij

`Laat de overheid het hoogspanningsnet financieren'

24-02-2004 * Nu de twee grootste energiebedrijven van Nederland - Essent en Nuon - zich bereid hebben verklaard hun deel van het hoogspanningsnet af te staan aan de staat, lijkt nationalisatie van dit deel van het stroomnet snel dichterbij te komen. SP-Kamerlid Arda Gerkens is blij met deze ontwikkeling, maar vindt wel dat dit door de overheid gefinancierd moet worden.

Arda Gerkens heeft in schriftelijke vragen die zij vandaag naar minister Brinkhorst (EZ) heeft gestuurd, gevraagd of hij deze mening met haar deelt. Zij zegt dit naar aanleiding van uitlatingen van minister Zalm (Financiën) en de PvdA, die juist pleiten voor financiering van het hoogspanningsnet door private geldschieters.

Arda Gerkens "We moeten voorzichtig zijn met private financiering," aldus Gerkens. "Private financiering gebeurt altijd tegen een hogere rente dan wanneer de overheid zelf financiert en is daarmee per definitie dus duurder."

De tegenwerping dat het begrotingstekort hierdoor (tijdelijk) oploopt en dat Nederland daarmee de 3% grens kan overschrijden gaat volgens Gerkens niet op. De aankoop telt niet mee voor het EMU-saldo, aangezien tegenover het tekort aankopen staan. Van eventuele overtreding van Europese regels is dus geen sprake.

Arda Gerkens: "Het aankopen met overheidsgeld betekent dat de consument goedkoper uit is, omdat door de lagere rente lagere kosten worden gemaakt en dus een lagere vergoeding aan afnemers hoeft te worden gevraagd."