Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Quick-scan zwemwater langs de kust vraagt om vervolgonderzoek naar uitwateringen, overstorten en zuiveringsinstallaties

Badgasten, vogels, zeezeilers, baggerspecie, de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal; van die bronnen van fecale bacteriën is de invloed op de kwaliteit van het zwemwater langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust te verwaarlozen. Dat blijkt uit een quick-scan op basis van extra watermonsters door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Vervolgonderzoek zal zich concentreren op uitwateringskanalen, riooloverstorten en waterzuiveringsinstallaties. Die waren in combinatie met bijzondere weers- en wateromstandigheden de vermoedelijke bronnen van het verhoogde gehalte aan fecale bacteriën in de zomer van 2002.

Volgens de quick-scan waren de afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust, het Verversingskanaal in Scheveningen, de Vlotwatering bij Monster en de Spuisluis bij Katwijk in 2002 de vermoedelijke bronnen van de uit ontlasting afkomstige bacteriën in de badzone tussen Hoek van Holland en IJmuiden. De resultaten zijn echter niet eenduidig. Er moeten in de zomer van 2002 naast de hevige regenval nog andere bijzondere weers- en wateromstandigheden zijn geweest die de sterfte of het transport van fecale bacteriën hebben beïnvloed. Om een beter beeld te krijgen van de vermoedelijke bronnen langs de gehele Noord- en Zuid-Hollandse kust wordt het onderzoek in het komende badseizoen voortgezet in samenwerking met de provincies Noord- en Zuid-Holland en diverse Hoogheemraadschappen.

Het verhoogde gehalte aan fecale bacteriën in 2002 vormde een uitzondering op de neerwaartse trend die het zwemwater langs de Noord- en Zuid-Hollandse stranden in de afgelopen twintig jaar liet zien. In de zomer van 2003 voldeed het zwemwater langs de Nederlandse kust weer aan alle landelijke en Europese normen en streefwaarden.

Aanleiding voor de quick-scan was dat het zwemwater langs veel stranden in Noord- en Zuid-Holland in 2002 niet voldeden aan de Blauwe Vlag-streefwaarde voor fecale bacteriën. Daardoor moesten ze het in 2003 zonder Blauwe Vlag stellen.