Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Onderzoek zwemwater langs kust vraagt om vervolg

Vermoedelijk hebben uitwateringskanalen, riooloverstorten en waterzuiveringsinstallaties in combinatie met bijzondere weers- en wateromstandigheden in de zomer van 2002 gezorgd voor een verhoogd gehalte aan bacteriën uit ontlasting in het zwemwater tussen Hoek van Holland en IJmuiden. Een vervolgonderzoek moet duidelijk maken of zij werkelijk de boosdoeners zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd op basis van extra watermonsters door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Aanleiding voor het onderzoek was dat het zwemwater langs de Noord- en Zuid-Hollandse stranden in 2002 niet voldeden aan de normen voor uit ontlasting afkomstige bacteriën, de zogeheten fecale bacteriën. Daardoor moesten veel badplaatsen het in 2003 stellen zonder de Blauwe Vlag voor schoon zwemwater. Overigens voldeed het zwemwater langs de kust een jaar later weer aan de landelijke en Europese normen en streefwaarden.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat fecale bacteriën van badgasten, vogels en zeezeilers en uit baggerspecie, de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal nauwelijks van invloed zijn op de zwemwaterkwaliteit. Daarom zal het vervolgonderzoek zich richten op uitwateringskanelen, riooloverstorten en waterzuiveringsinstallaties. Zij worden gezien als de vermoedelijke bron van het verhoogde gehalte aan fecale bacteriën.

Het onderzoek vindt plaats tijdens het komende badseizoen en wordt uitgevoerd door VenW in samenwerking met de provincies Noord- en Zuid-Holland en diverse hoogheemraadschappen.

Lees voor meer informatie het volledige persbericht.