Openbaar Ministerie

25 februari 2004

OM: landelijk officier onopgeloste zaken

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een landelijk officier onopgeloste zaken aan. Deze officier gaat de aanpak van zogeheten cold cases coördineren.
Het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM, wil er met de aanstelling van de officier onder meer voor zorgen dat de expertise die in de afgelopen jaren is opgebouwd door het Landelijk Team Kindermoord (LTK) niet verdwijnt. Dit team wordt in juli opgeheven omdat aan de opdracht is voldaan.

De nieuw aan te stellen landelijk officier gaat nauw samenwerken met de politie en met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk. Bij de politie wordt gedacht aan de oprichting van een tijdelijk landelijk expertiseteam dat de ervaring van het LTK gaat uitdragen.

LTK: acht zaken heropend
De komst van de landelijk officier wordt aangekondigd in het OM-magazine Opportuun dat vandaag verschijnt. In het februarinummer van dit magazine wordt teruggekeken op de ruim drie jaar dat het Landelijk Team Kindermoord heeft gefunctioneerd. In die periode werden dertien onopgeloste kindermoorden cq vermissingen opnieuw onder de loep genomen.
Als het LTK onderzoek, dossier en bewijsmiddelen aan een grondig onderzoek had onderworpen en mogelijkheden zag, dan werd de zaak overgedragen aan politie en OM ter plaatse. Op die manier konden acht zaken worden heropend. Twee zaken de moorden op Jessica Richel en Cheryl Morriën konden worden opgelost. In de zaak Kumral Bagci, het meisje dat in Den Haag werd vermoord, zijn eveneens aanhoudingen verricht.
Het LTK ontwikkelde bovendien een methode om oude zaken op te lossen. Deze is vastgelegd in een draaiboek waarin stap voor stap wordt uitgelegd op welke manier oude zaken het beste kunnen worden aangepakt.
Onder de kop We hebben letterlijk dossiers bij de vuilnis weggehaald wordt in Opportuun een beeld geschetst van de manier waarop het LTK de zaken heeft aangepakt. Inmiddels werd de expertise van het team ook ingeroepen in meer recente zaken, zoals bij het meisje van Nulde en de gewelddadige dood van de dertienjarige Rotterdamse jongen Sedar Soares.

Sporen beter en langer bewaren
Ook als de review van het LTK niet meteen leidde tot nieuwe onderzoeksrichtingen, dan zijn de inspanningen niet voor niets geweest, zo stelt mevrouw mr. E. van der Bijl, officier van jsutitie bij het LTK in Opportuun: . ,,Ik ben er stellig van overtuigd dat er over enkele jaren voortschrijdende inzichten zijn met betrekking tot de onderzoeksmethode die wij nu hebben ontwikkeld. En wie weet zijn er dan ook al weer nieuwe technieken beschikbaar. In dat opzicht zijn we ongelooflijk blij dat er nu ook nieuwe wetgeving ligt die voorstelt de verjaringstermijn op te rekken. Dat heeft echter alleen maar zin als we alle handelingen in een opsporingsonderzoek vastleggen en deze daadwerkelijk bewaren. Dit betekent dan echter dat we alle sporen veel beter en langer moeten gaan bewaren.