Politie Friesland

Politieberichten van 24/2 (13.00) t/m 25/2 (07.00)

Fryslân 25-02-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens kantooruren tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Rijksweg N31 (Nijega): rijden zonder rijbewijs
Dinsdag om 13.45 uur werd een 36-jarige automobilist uit Franeker gecontroleerd op de Waldwei. Een lamp van de auto was defect. Nadat de auto aan de kant werd gedirigeerd, bleek de automobilist niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. Tevens bleek de auto niet verzekerd te zijn. Voor beide feiten kreeg de man een proces-verbaal. Bij Garyp werd nog aan een automobilist een bekeuring uitgedeeld voor het overschrijden van de doorgetrokken streep.

Fryslân: mobiele milieucontrole
Dinsdag van 08.30 tot circa 16.00 uur is door drie medewerkers van de politie Fryslân, in de gehele provincie, gecontroleerd op milieutransporten. Verder deed de douane mee met twee medewerkers en de provincie met een. Veertien voertuigen werden gecontroleerd, waarvan zesmaal afvaltransport, eenmaal gevaarlijke stoffen, driemaal een koelwagen en viermaal overig. Er werden diverse overtredingen geconstateerd: eenmaal verlopen CFK-keuring, eenmaal voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen, eenmaal voor een onjuiste mestopslag (werd tijdens een verplaatsing door de provincie ontdekt), eenmaal wordt een nader onderzoek ingesteld naar het toepassen van bouwstoffen/afval, eenmaal ontbrak het eurovignet, eenmaal was sprake van overbelasting, eenmaal van een verlopen APK en het gebruik van handelaarplaten zal nog nader worden onderzocht.

Leeuwarden: oude vrouw beroofd
Dinsdag omstreeks 10.30 uur stond een 93-jarige inwoonster van Leeuwarden, met haar tas en rollator, op de Amelandshof. In een flits kwam een jongen voorbij die er met de tas van de vrouw vandoor ging. In de tas zaten een portemonnee, enkele tientallen euros en enkele pasjes. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Workum: aanrijding met letsel
Dinsdag om 15.35 uur reed een 53-jarige vrachtwagenbestuurder uit Workum over de Spoardyk, gekomen bij de kruising met de Sudergoawei stak de auto over. Hierbij werd een auto, bestuurd door een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, over het hoofd gezien. Deze auto kwam uit de richting Koudum en ging in de richting van Bolsward. De auto maakte een slag om zijn as, daarna werd de tree van de vrachtwagen geraakt, waarna de auto als het ware werd gelanceerd en in de sloot terechtkwam. De man is, met in ieder geval een hersenschudding, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Zwaagwesteinde: ongeval met letsel
Dinsdag om 14.45 uur vond op de Bovenweg een frontale aanrijding plaats tussen een bestel- en een personenwagen. De twee inzittenden van de personenwagen zijn beiden zwaar gewond afgevoerd, per ambulance, naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het betreft een 47-jarige inwoonster van Kootstertille en een 20-jarige inwoonster van Kootstertille. De twee inzittenden van de bestelwagen bleven relatief ongedeerd. Deze auto werd bestuurd door een 48-jarige inwoner van Broeksterwoude, zijn passagier was een 43-jarige inwoonster van Broeksterwoude. Er werd geklaagd door hen over hoofdpijn en pijnlijke knieën. De traumahelikopter was ter plaatse, maar hoefde verder niet te worden ingezet. Bureau Ongevalanalyse stelt een onderzoek in. Beide autos zijn afgevoerd.

Boijl: rijbewijs ingevorderd
Dinsdag om 21.55 uur zag de politie dat een 25-jarige automobilist uit Noordwolde met grote snelheid over de Boijlerweg reed. Zo werden verkeersdrempels genomen met een snelheid van 100 km per uur, ter plaatse is 50 toegestaan. Ook de Schoolstraat werd met grote snelheid gepasseerd. Kortom, levensgevaarlijk rijgedrag. Buiten de bebouwde kom ging de gaspedaal weer flink naar beneden. Ter plaatse werd 136 km per uur geconstateerd, terwijl 80 is toegestaan. Hierop is de verdachte staande gehouden. De man ging vrijwillig mee naar het bureau, bekende het asociale rijgedrag. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Sneek: parkeerproblemen
Dinsdagavond was het druk op en in de omgeving van het Oud Kerkhof en Grootzand/Kerkstraat. Tussen 21.00 en 22.20 uur werden in totaal 27 bekeuringen uitgedeeld voor het foutief parkeren.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdagavond werd ingebroken in een woning aan de Tesselschadestraat. De bewoner, een 65-jarige inwoner van Leeuwarden, zag bij thuiskomst onmiddellijk dat de deur openstond. Het is mogelijk dat de man de verdachte(n) heeft overlopen. Er zijn twee antieke zakhorloges gestolen. De bewoner heeft aangifte gedaan. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

De Tike: snelle brommer
Dinsdag omstreeks 07.00 uur werd een 18-jarige bromfietser uit de Tike gecontroleerd op de Susterwei. Er waren de laatste tijd klachten vanuit het dorp over te snelle bromfietsers. Daarop is s ochtends postgevat. De bromfiets en bromfietser werden meegenomen naar het bureau in Drachten. Op de rollerbank bleek de brommer een vermogen af te geven van meer dan 2KW. De man kon met een boete (waarschijnlijk in de buurt van de 250 euro) weer het bureau verlaten.

Leeuwarden: tweemaal proces-verbaal
Woensdag om 01.10 uur werd een 26-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd op de Groeneweg. De man verklaarde geen rijbewijs te hebben en gaf daarbij een valse naam op. Deze naam werd nagetrokken in het systeem en bij deze naam bleek wel een rijbewijs te horen. Hierop heeft de juiste man tweemaal een proces-verbaal gekregen: eenmaal voor het rijden zonder rijbewijs en eenmaal voor het opgeven van een valse naam. De man verklaarde dat hij net ruzie had gehad met degene wiens naam hij ha gebruikt.

Sneek: aanhouding
Woensdag om 03.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak aan de Kerkgracht. Van het gebouw bleek inderdaad een deur opengebroken. Even later werd bij een bouwput een 41-jarige inwoner van Sneek aangetroffen en aangehouden. Hij had gekeken of er nog mooie gele klinkertjes voor hem lagen. Ook was geprobeerd enkele kratten fris te stelen. De technische recherche zal een onderzoek instellen.