Gemeente Geldermalsen

Herinrichting recreatiepercelen langs de Linge

25 februari 2004 - Overleg over voorbeeldlandjes

Enkele jaren geleden is een landinrichtingscommissie actief bezig geweest met het project Landinrichting Lingebied. Helaas is dit project niet echt van de grond gekomen en heeft het slechts geresulteerd in de presentatie van een Slotdocument Raamplan Lingegebied (juli 2003). Binnen de regio leeft de gedachte, dat het mogelijk moet zijn een aantal elementen uit dit Raamplan op een eenvoudige wijze en op een relatief korte termijn te realiseren.

Een uit te werken project betreft het inrichten van voorbeeldlandjes. Doel hiervan is om eigenaren van recreatiepercelen langs de Linge te motiveren hun percelen op een natuur- en landschapsvriendelijke wijze in te richten. Dit zou gestimuleerd kunnen worden door het aanleggen van enkele concrete voorbeelden. Kartrekkers van dit project zijn de wethouders A.R. van Doorn van de gemeente Geldermalsen en F.J.M. de Bruijn van de gemeente Lingewaal. Het secretariaat ligt bij het Programmabureau Rivierengebied (tel. 03444 695894). Dit bureau dient ook als intermediair voor het verkrijgen van provinciale subsidies. Het verkrijgen daarvan is kansrijk wanneer het project een duidelijke meerwaarde heeft richting de overige recreatiepercelen langs de Linge.

Binnen de gemeente Geldermalsen wordt voor het inrichten van voorbeeldlandjes gedacht aan een twaalftal recreatiepercelen naast de Lingebrug tussen Rumpt en Beesd. De keuze is op dit gebied gevallen om o.a. de volgende redenen:

* het gebruik van deze percelen valt onder de bescherming van het overgangsrecht van het bestemmingsplan Buitengebied 1984, waardoor planologische inpassing in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied voor de hand ligt (met andere woorden, het kunnen ook in de toekomst recreatielandjes blijven);

* de percelen liggen niet in een landschappelijk kwetsbaar gebied. Ze liggen in de invloedssfeer van de dorpsbebouwing van Rumpt en Beesd;

* er is sprake van een duidelijk afgerond geheel, waardoor het zich makkelijker leent als pilotproject;

* een betere inrichting van dit gebied is zeker gewenst, met name wat betreft de oeverlijnzone (inrichten natuurvriendelijke oevers).

De gemeente Lingewaal heeft inmiddels een gebied van gelijke omvang aangewezen

Inmiddels zijn via de Vereniging Linge Goed Onze Zaak (belangenvertegenwoordiger eigenaren/gebruikers van recreatiepercelen langs de Linge) de betrokken eigenaren benaderd om na te gaan of zij willen meewerken aan dit project. Die medewerking is uiteraard gebaseerd op vrijwilligheid. Op woensdag 24 maart a.s. wordt voor de betrokken grondeigenaren en andere belangstellenden een informatieavond georganiseerd in het gemeentehuis van de gemeente Lingewaal, te Asperen.

Vanuit de gemeenten Lingewaal en Geldermalsen wordt gezorgd voor de nodige ambtelijke ondersteuning. Voor wat betreft de financiering van de mogelijke uitvoering wordt vooralsnog ingestoken op het verkrijgen van provinciale subsidie.