Eemland noord, 09.20 uur

Utrecht 25-02-2004 - Nieuwsberichten district Eemland noord

Zeven aanhoudingen voor vernieling

SOEST Op dinsdag 24 februari werden zeven jongens aangehouden voor vernieling.

Rond 14.55 uur kreeg de politie de melding dat door een groepje jongens vernielingen werden gepleegd in een leegstaand pand aan de Energieweg. Ter plaatse troffen politiemensen zeven jongens aan: 13, vier van 14 en twee van 16 jaar oud en allen afkomstig uit Soest. Zij bleken in het pand met brandslangen te hebben gespoten en verlichting en plafondplaten te hebben vernield.

Het zevental werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Uit onderzoek bleek dat vier van hen vermoedelijk ook verantwoordelijk waren voor enkele onlangs gepleegde brandstichtingen in de wijk Boerenstreek. Vier van de jongens, 13, twee van 14 en 16 jaar oud, werden in verband daarmee in verzekering gesteld. De drie anderen werden na verhoor heengezonden. Tegen allen wordt proces-verbaal opgemaakt.Vermoedelijk is nog een andere jongen, die niet bij het zevental aangehouden verdachten was, medeverantwoordelijk voor de brandstichtingen. Ook naar hem wordt een onderzoek ingesteld.

Verkeerscontroles

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG Op dinsdag 24 februari heeft de politie op meerdere plaatsen verkeerscontroles gehouden.

Tussen 09.15 uur en 12.00 uur werd gecontroleerd op de Westsingel, de Brahmslaan en de Amersfoortseweg. Negentien bestuurders werden bekeurd omdat zij geen gordel droegen of te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 71 km/u. Tevens kreeg een automobilist een bekeuring voor het ontbreken van de helft van zijn uitlaat.

Op de Oostelijke Randweg werd van 14.00 uur tot 14.45 uur op snelheid gecontroleerd. Van de ongeveer honderd gecontroleerde voertuigen, reden er achttien sneller dan de toegestane 50 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed 73 km/u. Tevens werden er bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, het onnodig voeren van mistverlichting en het niet dragen van een helm door een bromfietser.

Bedreiging

EEMNES Op dinsdag 24 februari werd een man aangehouden nadat hij een winkelier had bedreigd.

Rond 14.35 uur zag een winkelier aan de Eemhof dat een 20-jarige man uit Laren in zijn winkel liep. De Larenaar had een winkelverbod naar aanleiding van een eerdere diefstal. De winkelier sprak hem aan en verzocht hem de winkel te verlaten. Daarop reageerde de Larenaar agressief en bedreigde verbaal de winkelier en een andere medewerker. Vervolgens verliet de verdachte de winkel.

De winkelier deed aangifte van bedreiging en de verdachte werd op de Noordersingel door de politie aangehouden. Hij is in het politiebureau ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal voor bedreiging opgemaakt.