Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200102080/1
Beroep van NS Railinfrabeheer B.V., Regio Randstad Noord tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft geweigerd voor een deel van het spoorwegemplacement aan de Stationsweg 10 in Alkmaar. Railinfrabeheer stelt dat de weigering van de vergunning voor een deel van het emplacement een ernstige beperking van de bedrijfsvoering inhoudt.


* 200300099/1
Beroepen van onder meer de Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek, het college van burgemeester en wethouders van Meerssen en de NV Luchthaven Maastricht tegen de (tweede) beslissing op bezwaar van de staatssecretarissen van V&W en van VROM van 10 december 2002. Deze (tweede) beslissing op bezwaar heeft betrekking op het Interim-Aanwijzingsbesluit dat de staatssecretarissen hebben genomen op 28 april 2000. Inzake de beroepen gericht tegen de (eerste) beslissing op bezwaar van 26 januari 2001 heeft de Afdeling uitspraak gedaan op 11 september 2002 (no. 200100668/1). Bij het InterimAanwijzingsbesluit is onder meer een geluidszone voor de kleine luchtvaart opgenomen. Voorts is besloten niet over te gaan tot realisering van een oostwest-baan.


* 200302153/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend aan Stichting Groene Hart Ziekenhuis aan de Bleulandweg in Gouda. De vergunning is verleend voor het uitbreiden van het ziekenhuis met een open parkeergarage. Deze garage heeft een capaciteit van 432 autos en is 24 uur per dag toegankelijk. Het beroep richt zich onder meer op geluidsoverlast van passerende autos.


* 200303131/1
Beroep tegen de milieuvergunning die burgemeester en wethouders van Loon op Zand hebben verleend aan De Efteling B.V. voor het veranderen van het recreatiebedrijf aan de Europalaan in Kaatsheuvel. De vergunning heeft betrekking op het uitbreiden van het bedrijf met de verblijfsrecreatie Droomrijk. Het beroep richt zich op het ontbreken van een milieueffectrapport en op verwachte geluidhinder. (De Afdeling heeft op 1 oktober 2003 (200300894/1) uitspraak gedaan inzake de goedkeuring van het wijzigingsplan "Verblijfsrecreatie en natuur Efteling" van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand. Deze uitspraak is via zoeken te raadplegen.)


* 200303650/1
Beroep van een fouragehandel in Putten tegen het intrekken van de milieuvergunning die gedeputeerde staten van Gelderland hadden verleend. De vergunning was verleend voor een bedrijf voor - onder andere - de inzameling, opslag en (voor-) bewerking van organische rest- en bijproducten tot diervoeder (-grondstof) alsmede voor de opslag en de handel van/in diervoeder (-grondstoffen). Op 4 juli 2002 heeft zich tijdens onderhoudswerkzaamheden in het bedrijf een explosie voorgedaan in twee silos waarin vetresiduen lagen opgeslagen. Mede naar aanleiding van deze ontploffing is de vergunning ingetrokken.


* 200303787/1
Hoger beroep met betrekking tot de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Heereveen heeft opgelegd in verband met een glazen overkapping die zonder bouwvergunning is gebouwd over een zwembad aan de Hogeveenseweg in Bontebok.


* 200305291/1
Beroep tegen de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan GEM Waalsprong C.V. voor het ontgronden van percelen in Nijmegen. De vergunning is verleend in verband met de bouw van woningen in de Nijmeegse Vinex-locatie de Waalsprong. Binnen deze woningbouwlocatie, die is onderverdeeld in vlekken, worden waterpartijen aangelegd ten behoeve van afwatering. De vergunning maakt de aanleg van een waterpartij mogelijk binnen Woonpark Oosterhout.